Letiště Praha a ČSA budou součástí jednoho holdingu

Letiště Praha a ztrátové České aerolinie se spojí pod jednu mateřskou společnost s názvem Český aeroholding. Projekt dnes na návrh ministerstva financí schválila vláda. Podle resortu je cílem vznik kapitálově silného a stabilního subjektu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha

Letiště Praha | Foto: Tomáš Adamec

Se změnou fungování Českých aerolinií souvisí podle premiéra Petra Nečase i redukce jejich kapacity:

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Petr Nečas o spojení Letiště Praha a ČSA

„Restrukturalizační proces Českých aerolinií spočívá mimo jiné v redukci kapacity. Tato skutečnost má samozřejmě krátkodobý finanční negativní dopad na společnost Letiště Praha, provozující mezinárodní civilní letiště Praha-Ruzyně, ale také především na jednotlivé společnosti vlastněné Českými aeroliniemi, jejichž podnikání je přímo závislé na rozsahu kapacit Českých aerolinií,“ upozornil premiér.

V holdingovém uspořádání se každá ze společností zaměří na svůj druh podnikání, jako je přeprava osob, výcvik pilotů nebo provozování letiště. České aerolinie by vláda zároveň mohla v příštích letech opět připravit na privatizaci.

Analytik makléřské společnosti Cyrrus a člen Národní ekonomické rady vlády Jan Procházka rozhodnutí o vytvořeního takovéhoto holdingu chápe, i když jej překvapilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ozvěnách dne o tématu diskutovali analytik Jan Procházka a náměstek MF Zdeněk Zajíček

"Vláda si podle svého prohlášení slibuje vyšší hodnotu obou firem, tedy vyšší než jejich prostý součet, já ale takový optimista nejsem. Přece jenom Letiště Praha má hodnotu zhruba 700 miliard korun, ČSA pak musíme ocenit zhruba někde na minus dvě miliardy.“

„A na druhou stranu zase ČSA tvoří zhruba 50 procent Letiště Praha, takže ten jejich případný pád by potom i toho ‚velkého bratra‘, Letiště Praha, minimálně v krátkodobém horizontu hodně zasáhl. Takže tento efekt tam rozhodně vidím,“ řekl v Procházka v Ozvěnách dne.

Spekulace o kondici ČSA

Zvolené řešení podle něj také signalizuje, že aerolinky zřejmě nejsou v nejlepší kondici. Náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček však Ozvěnách dne odmítl, že by ke spojení s letištěm docházelo právě proto, že ČSA jsou v kritickém stavu.

„Restrukturalizační plán, který byl nastartován v předchozích měsících, má svoje efekty a v tuhle chvíli určitě se dá konstatovat, že ČSA jsou ve stoupajícím trendu. Samozřejmě situace na trhu letecké přepravy je taková, jaká je, a ten tlak je obrovský. (...)

„To, co se v tuhle chvíli v každém případě podařilo, zastabilizovat situaci v ČSA. A tenhleten krok (rozhodnutí vlády) znamená, že skutečně začne daleko pečlivěji oddělování zrna od plev, tedy oněch činností, které mohou a v každém případě v některých případech strhávají ČSA do řekněme vyrovnané bilance, nebo dokonce v minulosti i do ztráty,“ zdůraznil Zdeněk Zajíček.

Václava Marešová, Tomáš Medek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme