Hasiči nacvičovali zásah v nové budově Národního muzea

Pražští hasiči dnes cvičili zásah v nové budově Národního muzea. Tématem taktického cvičení byl požár v konferenčním sále a kabině režie v bývalé budově Federálního shromáždění na Vinohradské ulici. Kvůli rekonstrukci hlavní budovy se totiž do nové budovy přesunula většina zaměstnanců muzea a také část sbírek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvě různé budovy a řada odlišných dob dnes tvoří jediné Národní muzeum

Dvě různé budovy a řada odlišných dob dnes tvoří jediné Národní muzeum | Foto: Tomáš Adamec

Právě cenné exponáty by se podle generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše hasiči snažili v případě požáru evakuovat hned po návštěvnících a zaměstnancích.

„Existují takzvané plány prevence a ochrany, které vlastně ošetřují záchrannou evakuaci sbírkových předmětů. V seznamu sbírkových předmětů jsou označeny takzvané áčkové předměty, tedy předměty nejvyšší hodnoty, které jsou pochopitelně evakuovány jako první,“ uvedl Michal Lukeš.

Součástí dnešního cvičení byla podle jeho slov evakuace „pokladů Moravy“. „Simulovali jsme vynesení nejvzácnějších předmětů a jejich odvoz do náhradních úložišť,“ řekl.

Zbyněk Zykmund, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme