Zvířata dosud nepoznaná

6. prosinec 2010

Objev šestého, dosud nerozpoznaného a nanejvýš vzácného druhu nosorožce se podařil mezinárodnímu vědeckému týmu letos na jaře. Srílansko-australsko-český tým vědců si v podstatě všiml toho, že v případě dvou druhů afrických nosorožců – nosorožce černého severního a bílého jižního – se jedná o dva samostatné druhy, které se vyvíjely odděleně po dobu asi jednoho milionu let.

V poslední době jsme bohužel spíše přivykli zprávám o úbytku biodiverzity, než o nově objevených druzích. Přesto k nim i dnes dochází, jak Tamaře Urválkové potvrdil jeden ze tří členů týmu, kteří jsou pod objevem nového druhu nosorožce podepsáni – zoolog Jan Robovský z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Objevit nový druh – i velkého savce, případně nějakého nápadného zvířete – lze dvěma způsoby. Ten první se přihodil nám. My jsme revidovali stávající znalosti třeba na základě genetických dat, případně nových statistických metod – jedná se tedy o revizi stávajících pohledů. Druhý způsob je, že odcestujete do nějaké oblasti a opravdu objevíte úplně neznámé zvíře. Oba způsoby budou v nejbližší době přinášet objevy nových druhů, i poměrně charizmatických zvířat, jako jsou primáti, šelmy, kopytníci aj.

I v posledním čtvrtroce jsme zaznamenali vysloveně nové objevy dosud neznámých zvířat. Byl popsán nový langur, což je taková výrazně velká opice z Myanmaru. Černý langur, o kterém nikdo neměl nejmenší ponětí. Na Madagaskaru byla popsaná malá šelmička galidie, ve Vietnamu byl objeven nový gibon, opět charizmatické zvíře – jak díky svému exteriéru, tak i vokalizaci. V západní Africe byl také v posledním čtvrtroce popsán nový druh chocholatky – to je malá antilopa, která je morfologicky i geneticky velice dobře odlišitelná. Ve všech čtyřech případech šlo o objevení nových zvířat, o kterých do té doby neměl nikdo potuchy.

Kam by se měli vydat přírodovědci, kteří by o takový objev stáli?
Asi do jihovýchodní Asie a do jižní Ameriky – to jsou perspektivní oblasti na nové objevy z hlediska savců. Možná ještě africké pralesy.

První krok na africké půdě

Podle nepotvrzených zpráv by se mohlo pár severních bílých nosorožců vyskytovat ve volné přírodě na jihu Súdánu, což by byla samozřejmě nová naděje pro skupinu čtyř nosorožců v keňské rezervaci Ol Pejeta. A čím dříve by se divoké zvíře ke skupině přidalo, tím lépe – postupem času samozřejmě reprodukční schopnost samic klesá.

Asi nikomu z posluchačů neunikla zpráva o vysoce medializované záchranné akci, kdy se ze zoo ve Dvoře Králové převáželo několik jedinců právě nosorožců severních bílých do rezervace Ol Pejeta. Kolik vlastně v současné době těchto nosorožců na světě žije?

Severních tuponosých nosorožců je v současné době osm – dvě zvířata jsou v San Diegu, jeden starý samec a stará samice. Šest jich bylo donedávna v Zoo Dvůr Králové, přičemž čtyři z nich – dva samci a dvě samice – jsou potenciálně reprodukce schopní, mohou tedy mít mláďata. A Zoo Dvůr Králové se ve spolupráci s několika ochranářskými organizacemi rozhodlo dovézt tato čtyři zvířata do Keni a pokusit se nabudit jejich sociální a teritoriální chování.

Transport byl uskutečněn ke konci roku 2009, nyní jsou už zvířata ve velkých výbězích a zjevně prosperují. Údajně mezi nimi bylo zaznamenáno i páření, což se dosud po dlouhou dobu nestalo. Tahle záchranná akce je pozitivní. Pokud by se časem nenarodila mláďata, případně by se zvířatům nepodařilo sžít s nosorožci z volné přírody, pak už se tomuto druhu nepomůže. Ale musí se to zkusit! A momentálně to vychází v Keni slibně, zprávy ze Súdánu vyznívají taky nadějně – uvidíme, jestli se podaří nosorožce severního zachránit.

Spustit audio