Jak vznikly jedovaté jehly

25. listopad 2010

Fosilní zuby pravěkého plaza ukazují, jakým způsobem vznikly „injekční jehly“, kterými svou kořist ochromují moderní druhy jedovatých hadů.

Nejstarší známý jedovatý had na fosilním záznamu žil v období miocénu před 5 až 20 miliony let. Jeho zuby se podobají zubům moderních hadů – jsou tenké, ostré a obsahují kanálky, které jed dopraví hluboko do tkání kořisti. Evoluční biologové se domnívají, že tyto zuby vznikly z daleko jednoduššího modelu, který dnes vlastní například ještěr korovec jedovatý (Heloderma suspectum). Zuby korovců obsahují žlábky, kterými při žvýkání kořisti vytéká jed z jedových žláz. Vědci předpokládají, že během evoluce zuby jedovatých hadů rostly a měnily svůj tvar. Žlábek se přitom pomalu změnil v kanálek, díky kterému had mohl svou kořist rychle uštknout a nemusel se vystavovat riziku delšího zápasu.

Fosilní zuby plaza, který žil koncem triasu před 200 miliony let, naznačují, že tato teorie zřejmě bude správná. Uatchitodon byl příbuznější dinosaurům a aligátorům než hadům, ale jeho duté zuby naznačují, že i on byl jedovatý. Fosile Uatchitodona pocházejí ze tří hlavních lokalit v Severní Americe: Tomahawk ve Virginii, Moncure v Severní Karolíně a Placerias Quarry v Arizoně. Všechna se datují do pozdního triasu, ale vzorky z naleziště ve Virginii jsou o něco starší než vzorky z druhých dvou míst. Vědci z University of Chicago v Illinois zjistili, že zuby Uatchitodona z tohoto naleziště neobsahují plně vyvinuté kanálky tak jako zuby z mladších nalezišť, ale pouhé žlábky.

Nejstarší fosilní zub z Virginie obsahuje velmi mělký žlábek, který se táhne od kořenů a končí ještě před špičkou zubu. Mladší zuby už mají delší a hlubší žlábky. A konečně na zubech z nalezišť v Severní Karolíně a Arizoně už najdeme úzké uzavřené kanálky. Tento proces postupných změn připomíná vývoj náhradních zubů hadů – i ty mají nejdříve žlábek a v pozdních fázích vývoje kanálek. Spolu s fosiliemi Uatchitodona to naznačuje, že jiný způsob vzniku tubulárních jedovatých zubů snad ani není možný.

Nature News, Naturwissenschaften

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.