Osud Vysoké školy technické a ekonomické je stále nejasný

Veřejná Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích nemá ještě vyhráno. Hrozí ji, že bude zrušena, a to i přesto, že hodnotící zpráva Akreditační komise pro školu dopadla dobře. Pochybnosti o její kvalitě má ministerstvo školství, které proto do Českých Budějovic poslalo kontrolu. Kdyby se škola s více než dvěma tisíci studenty zrušila, bylo by to vůbec poprvé za posledních dvacet let, kdy zmizí z rejstříku taková veřejná instituce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Kontroloři při inspekci žádné závažné nedostatky nezjistili. Radiožurnál o tom dnes hovořil s předsedkyní Akreditační komise Vladimírou Dvořákovou. Ta potvrdila, že komise škole prodloužila akreditaci ekonomického oboru na dalších šest let, povolila navíc kombinovanou výuku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj kolem Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích shrnuje reportérka Klára Bílá

Dvořáková zároveň konstatovala, že z hlediska komise škola funguje standardně podle předpisů jako jiné školy podobného typu. K tomu ještě dodala, že inspekce hodnocení provedla bez úmyslu školu zrušit nebo zachovat. Komise škole vytkla hlavně to, že nemá stabilní personální zázemí. Podle Dvořákové je to ale logické vzhledem k tomu, že se uvažovalo o zrušení školy.

„Protože je obtížné chtít, aby někdo naplno spojoval svůj osud se školou, o níž se neví, jestli bude existovat, nebo ne. To samozřejmě je určitý handicap, ale v zásadě ta kvalita výuková, tvůrčí, odpovídá standardům, které si Akreditační komise dává. Z našeho hlediska tam nebyl nalezen závažnější problém,“ konstatuje Dvořáková.

Pochybnosti na ministerstvu školství

Ministr školství Josef Dobeš předtím avizoval, že jeho konečné rozhodnutí, zda školu zruší nebo ne, závisí právě na výsledcích hodnocení Akreditační komise. Dnes Radiožurnálu řekl, že sice má zprávy o tom, jak inspekce dopadla, nemá ale celkové hodnocení na stole a o dalších krocích bude ještě jednat se svým náměstkem pro vysoké školy Janem Kouckým.

„Historicky na ministerstvu byly pochybnosti za působení dvou bývalých náměstků vysokého školství a já hodlám všechny tyto pochybnosti prošetřit, udělat si na to svůj úsudek, abychom s panem náměstkem Kouckým dokázali správně rozhodnout. Nemám zatím stále oficiální zprávu Akreditační komise, nejsem v tuto chvíli na žádnou z těch stran rozhodnutý,“ říká ministr.

Pověřený rektor školy Marek Vochozka Radiožurnálu řekl, že na odstranění dílčích chyb, které komise škole vytkla, se už pracuje. Jinak je s hodnocením školy spokojený. Podle něj neexistuje důvod, proč by škola měla být zrušena.

Klára Bílá, Petra Benešová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme