Bizarní červi s chapadly

24. listopad 2010
Monitor

V hlubinách moře u východního pobřeží Bornea žijí nově objevení kroužkovci. Na první pohled byste si je klidně mohli splést s maličkou krakaticí.

Prapodivná stvoření poprvé zaznamenalo dálkově ovládané podvodní vozidlo, které v roce 2007 zkoumalo život v tisícimetrových hlubinách západního okraje Pacifiku. Červi dlouzí asi 9 cm žijí u dna Celebeského moře. Podél článkovaného těla mají více než 25 průhledných přívěsků, které jim slouží k plavání. Nejnápadnějších je však 10 tenkých „chapadel“, která vyrůstají z hlavové části a jsou nejméně stejně dlouhá jako tělo. Díky nim dostal nově objevený červ s latinským jménem Teuthidodrilus samae přezdívku squidworm neboli červ-krakatice.

Volně plovoucí mořští červi se obtížně odchytávají, ale vědcům se v hloubce 2 000 až 2 900 metrů pod hladinou podařilo několik jedinců jemně nasát dovnitř robota a dopravit je na hladinu. Výsledky anatomických a genetických studií nyní ukazují, že bizarní stvoření patří mezi kroužkovce (Annelida) a je tedy příbuzné obyčejným žížalám. Červ nemá žádné oči a při orientaci se spoléhá na chapadla, která obsahují čichové a hmatové receptory. Dá se předpokládat, že se živí takzvaným mořským sněhem (detritem) – odumřelou organickou hmotou, která se z hladiny oceánu pomalu snáší do hlubin.

<object width="300" height="250"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/Z3lWskwhl_Y?fs=1&amp;hl=cs_CZ&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/Z3lWskwhl_Y?fs=1&amp;hl=cs_CZ&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="300" height="250"></embed></object><br><br>

Zdroj: ScienceNow, Biology Letters, Physorg

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.