Nového prezidenta by mohli lidé volit v roce 2013 přímo

Nástupce Václava Klause ve funkci prezidenta republiky by už mohli občané volit přímo. Vládní koalice chce ústavní změny, které umožní volit prezidenta přímo, prosadit v první polovině příštího roku. Související návrhy by měl příští týden předložit ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Premiér Petr Nečas chce k debatě přizvat i ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volba prezidenta 2008

Volba prezidenta 2008 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Návrh počítá s tím, že voliči dostanou sadu volebních lístků, na každém z nich bude jeden kandidát. Voliči tak do urny vhodí pouze lístek.

V úvahu zatím připadají jednokolová volba nebo dvě varianty volby dvoukolové.

První kandidáti se už začínají rýsovat. Zájem má bývalý šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a také ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Přímá volba hlavy státu je zakotvena v koaliční smlouvě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Pokusů o změnu ústavy ve věci přímé volby prezidenta bylo v minulosti už několik, strany se ale většinou nakonec nedohodly na změnách prezidentských pravomocí.

Vládní koalice dnes také dala zelenou protikorupčnímu balíčku ministra vnitra Radka Johna. Se zavedením trestní odpovědnosti právnických osob nakonec souhlasila i ODS. Soubor nyní zamíří do meziresortního připomínkového řízení. Vláda by se jím měla zabývat v polovině prosince.

Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme