V čele Liberce by měl stanout známý bojovník proti korupci

Liberec by měl mít po deseti letech jiného primátora než Jiřího Kittnera. Nebude už z ODS, ale z vítězného hnutí Změna pro Liberec, které podepsalo koaliční smlouvu s ČSSD, sdružením Liberec občanům a Unií pro sport a zdraví. O novém primátorovi rozhodne dnešní ustavující zastupitelstvo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměsti Dr. E. Beneše v Liberci

Náměsti Dr. E. Beneše v Liberci | Foto: Tomáš Adamec

Pokud koaliční zastupitelé dohodu dodrží, bude dnes odpoledne na ustavujícím zastupitelstvu zvolen Jan Korytář, tedy člověk, který v opozici mnoho let bojoval proti korupci. Poukazoval například na propojení radnice s betonovou lobby a jednou stavebná firmou.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Liberci zvolí nového primátora. Více v reportáži Ivany Bernáthové

Příští čtyři roky nebudou lehké, ví Jan Korytář. Jak dodává, připravuje spolu s Transparency International a sdružením Oživení na čtyřicet protikorupčních opatření.

„Ono je to tak, že někdy se boj proti korupci zužuje jenom na veřejné zakázky, ale tak to není. Ani to není to, že zakázky jsou na internetu, protože když dáte zakázky na internet, ale nastavíte podmínky tak, aby je mohlo splnit jenom několik málo firem, tak internet nestačí. Kromě toho korupce nejsou jen zakázky, je to například územní plán, kde se lobuje za různé změny,“ poukazuje Korytář.

Plán je to pěkný, ale realita může být jiná, bojí se liberecká důchodkyně. „Nevím, celá republika je taková,“ říká. Jan Korytář ji prý oslovil praktičtější věcí, a to tím, že se Liberec konečně dočká důstojné městské tržnice.

V Liberci by mělo být i více parků a dětských hřišť. Radovat se prý mohou i řidiči - zrušit se totiž mají i obávané botičky za špatné parkování.

Ivana Bernáthová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme