Lékaři a nemocnice se dozví, kolik budou dostávat od pojišťoven

Tisíce tuzemských lékařů s napětím očekávají zveřejnění úhradové vyhlášky, která má podle předběžných vyjádření ministra zdravotnictví Leoše Hegera snížit příští rok nemocnicím a ambulantním lékařům platby od pojišťoven o dvě procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna | Foto: Tomáš Adamec

Leoš Heger tvrdí, že mu nic jiného nezbývá, protože rezervy zdravotních pojišťoven se rychle tenčí a nejhůř je na tom prý VZP. Stát totiž odmítl navýšit platbu za své pojištěnce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úhr. vyhláška.mp3

Podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic a ředitele Nemocnice v Hranicích na Moravě Eduarda Sohlicha není důvod ke snižování úhrad, protože je naplňován výběr fondu zdravotního pojištění. Dokonce více, než v loňském roce:

„Šetří se na špatném místě a navíc přebytky zdravotních pojišťoven mají 18 miliard korun.“

Opačného názoru je viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček:

„Tyto peníze byly na konci minulého roku, teď je situace úplně jiná. My jsme loni, stejně jako v letošním roce všechny zdravotní pojišťovny dotovali ze svých zásob. Výběr pojistného sice je na stejné úrovni jako v loňském roce, ale úhrady stouply o 7 procent. A 7 procent znamená nějakých 7,5 miliardy korun, které šly mimo výběr pojistného do toho systému.“

Dvouprocentní snížení úhrad by citelně zasáhlo provoz nemocnic.

„Naše regionální nemocnice mají většinu akutní péče, což nejsou plánované výkony a pacienti chodí, ať si to my přejeme nebo ne. My tu péči poskytnout budeme muset,“ říká Sohlich.

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme