Euro klesá. I přes radikální úsporný plán irské vlády

Irská vláda oznámila úsporný plán, který má stabilizovat státní finance poznamenané dluhovou krizí. Finanční trhy ale nepřijaly tuto zprávu s velkou důvěrou. Euro zaznamenalo další pokles vůči dolaru. A to v týdnu, kdy z nejvýznamnějšího státu měnové unie, Německa, zaznělo varování, že jednotná měna se dostala do nebývale vážných potíží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Slova kancléřky Angely Merkelové vzápětí "hasili" jiní vysocí představitelé eurozóny. A považují dokonce za nutné ujišťovat, že rozpad tohoto mechanismu nehrozí.

Petr Zahradník, odborník na evropské trhy z České spořitelny a člen vládní ekonomické rady, se domnívá, že zřejmě nejambicióznější stabilizační plán irské vlády svým způsobem zabral.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Zahradník mluví o vztahu eura k.mp3

„Kdyby nezabral, reakce by mohly být daleko negativnější. Poté, co se zjistilo, že irský deficit letos hrozí strašlivou hodnotou 32 procent HDP, začalo se hekticky přijímat krizové opatření. Přirozenou reakcí trhu je podle mě v takovém případě oslabit kurz eura. Nedovedu si představit, že by byla tak oslabená evropská ekonomika schopna exportně obstát, kdyby kurz eura neoslabil,“ říká Zahradník.

Evropská měna není v ohrožení z hlediska celistvé existence, ale je ohrožená z hlediska dalších pohybů směrem k oslabení kurzu. Obzvlášť pokud ekonomika Spojených států nebo ostatní ekonomiky v globálním světě vykáží pozitivní rysy vývoje, má podle Zahradníka kurz eura vůči těmto měnám tendenci oslabovat.

„Země eurozóny by se neměly vyčleňovat, ale eurozóna by měla donutit tyto ‚černé pasažéry‘, jako jsou Řecko, Irsko, případně některé další, aby se začaly chovat disciplinovaněji,“ dodává odborník na evropské trhy Petr Zahradník.

Veronika Sedláčková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme