USA se obávají dalšího úniku tajných dokumentů na WikiLeaks

Internetový server WikiLeaks, který zveřejnil letos v červenci a říjnu komunikaci polních velitelů z afghánské války a dokumentaci o spojeneckých operacích v Iráku, možná bude publikovat další citlivé americké diplomatické dokumenty. Myslí si to americká vláda, která už varovala zahraniční partnery a poslance Kongresu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům

Bílý dům | Foto: Vojtěch Pohanka

Zveřejnění nových dokumentů prý může poškodit vztahy Washingtonu se spřátelenými státy a spojenci po celém světě. Dokumenty totiž mohou zahrnovat kritické nebo neuctivé poznámky na adresu amerických spojenců či jejich představitelů.

Server WikiLeaks, který se specializuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů, údajně připravuje další únik stovek tisíc stran textů, který má překonat rozsahem ty předchozí o válkách v Afghánistánu a Iráku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma na Rádiu Česko okomentoval zahraničně politický analytik ČRo Milan Slezák

Podle zahraničně politického komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka je zjevné, že Obamova vláda má o chystaném zveřejnění dokumentů hodnověrné důkazy. Dokládá to fakt, jak se na to připravuje.

„Konec konců americká vláda velice dobře ví, co způsobila ta předchozí odhalení, a může důvodně předpokládat, že stejně jako v těch předchozích případech už teď mají konkrétní lidé z novin, jako jsou New York Times, britský Guardian nebo německý Der Spiegel, k dispozici složky těch dokumentů, že už se v nich orientují, aby v momentě, kdy WikiLeaks ty utajované dokumenty zveřejní, je mohli okomentovat,“ uvedl Slezák na Rádiu Česko.

Podle něj je trošku s podivem, že dokumenty se opět mají týkat Spojených států, protože WikiLeaks naznačily, že příště by chtěly zveřejnit dokumenty, které se týkají Ruska a Číny.

„Můžeme jenom spekulovat, proč se opět dává přednost Americe. (…) Ale četl jsem některé spekulace v ruském tisku, a pokud je desetina z nich pravda, tak to může být tak, že ruská tajná služba je připravená ‚přátelsky si promluvit‘ s těmi lidmi, kteří stojí za WikiLeaks, a že si je jistá, že ti lidé změní nakonec názory. To zatím z Ameriky nikdo nic takového neudělal,“ podotkl Milan Slezák.

Jan Prokeš, Václav Sochor, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme