Špatná zpráva pro lední medvědy

25. listopad 2010
Monitor

Příliš slabá lebka, která se nehodí ke žvýkání rostlinné potravy. Právě to by mohl být faktor, který negativně ovlivní další přežívání ledních medvědů.

Hlavní kořistí ledních medvědů jsou tuleni, které medvědi loví z ledových ker. Předpokládá se, že ztráta tohoto životního prostředí způsobená oteplováním přinutí medvědy k průniku na jih a vyhledávání alternativních druhů potravy. Lední medvědi by se tak dostali do rajónu svých blízkých příbuzných – hnědých medvědů grizzly, od kterých se oddělili před 500 000 až 800 000 lety. Otázku, jak by si tyto druhy konkurovaly při hledání potravy, řešili vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles.

Vytvořili trojrozměrné modely medvědích lebek a simulovali na nich proces kousání. Zjistili tak, že oba druhy mají stejně silný skus, ale lebka ledních medvědů je slabší než u medvědů grizzly. Vědce to překvapilo, ale když si uvědomíme, že lední medvědi se prokousávají především měkkými vrstvami tuleního tuku, není to nelogické. Znamená to však, že lebka ledních medvědů je nevhodná k vytrvalému žvýkání potřebnému ke zpracování rostlinné stravy. Lední medvědi by tak oproti medvědům grizzly byli v nevýhodě, která by se jim mohla stát osudnou.

Menší tělesná hmotnost, nižší reprodukční úspěch, menší vrhy mláďat a kratší délka života by snadno mohly roztočit takzvaný extinkční vír, ze kterého už není cesta zpět. Naproti tomu hnědým medvědům grizzly se s pokračujícím oteplováním zřejmě otevřou nová území, na kterých by nad konkurencí – ledními medvědy – snadno zvítězili.

Zdroj: ScienceDaily, PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.