Co si přivezli Vikingové z Ameriky?

26. listopad 2010

Z prvních výprav na americký kontinent si Vikingové přivezli totéž co z nájezdů do Irska a Skotska – ženy. Potomci indiánek unesených Vikingy žijí dodnes na Islandu.

Prvním Evropanem, který spatřil břehy severoamerické pevniny, byl v roce 986 Bjarni Herjólfsson. Teprve v letech 1002 a 1003 však podnikli Vikingové ke kontinentu letmo zahlédnutém na obzoru seriózní výpravu. V její čele stál Leif Erikson – syn zakladatele vikingských osad v Grónsku Eirika Thorvaldssona známějšího pod přezdívkou Eirik Rudý.

Po Leifovi se vydávaly na americkou pevninu do země pojmenované jako Vinland další vikingské výpravy. Severské ságy vyprávějí o krvavých střetech Vikingů s místními Skrällingy, což byli mimo jakoukoli pochybnost severoameričtí indiáni. Mrtví byli na obou stranách. Ságy však mlčí o indiánských ženách, které Vikingové unesli a odvezli až na Island. Jejich příběh se daří rekonstruovat díky genetikům.

Při průzkumu dědičné informace obyvatel Islandu narazili vědci u čtyř rodin na nositele varianty mitochondriální DNA označované jako C1. Mitochondriální dědičnou informaci předává potomkům jen matka. Varianta C1 je typická pro obyvatele Dálného východu a pro indiánské obyvatelstvo Ameriky. Genetici připisovali výskyt exotické varianty na Islandu asijským ženám přistěhovaným na ostrov v nedávné minulosti. Analýzy rodokmenů a matrik však odhalily, že se v rodinách nosičů mitochondriální DNA typu C1 až do počátku 18. století žádné cizí ženy nevyskytly. Všechny byly rodačky z Islandu.

Důkladné analýzy mitochondriální DNA ukázaly, že varianta C1 se vyskytuje na Islandu zřejmě tisíc let. Její „import“ tedy spadá do doby výprav Leifa Eriksona a jeho následníků do amerického Vinlandu. Tým vedený španělským genetikem Carlesem Lalueza-Foxem došel ve studii zveřejněné v American Journal of Physical Anthropology k závěru, že si Vikingové přivezli z výprav na severoamerický kontinent indiánky, s kterými pak zplodili děti. Mitochondriální DNA předávána „po přeslici“ zůstala jako důkaz dávného únosu v dědičné informaci Islanďanů dodnes.

Současní Islanďané jsou z 80 % skandinávského původu. Zbývajících 20 % musí své předky hledat mezi ženami z Irska a Skotska, které Vikingové unesli při nájezdech na Britské ostrovy. A hrstka Islanďanů má své předky daleko za Atlantikem.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru v pátek 26.11.2010 v 9:00 ráno.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.