Naučná stezka Prašivá

10. prosinec 2010

Naučná stezka Prašivá byla vybudována teprve nedávno. Vydat se na ni můžete hned z jedenácti obcí. Stezka je hvězdicová a svůj středobod má na vrcholu hory Prašivá. Naše putování po této stezce začneme u jedné z informačních tabulí v obci Horní Domaslavice.

Obec Horní Domaslavice se nachází v turistickém regionu Beskydy, v těsné blízkosti Žermanické přehrady. Leží asi 10 k od Frýdku –Místku, odtud se po červené turistické značce můžete vydat až na Prašivou. Naše putování začínáme právě zde, na zastávce u první informační tabule naučné stezky. Jana Němcová hovořila s autorem stezky Miroslavem Lyskem.

Naučná stezka je atypická, protože vychází z mnoha obcí. Můžete je vyjmenovat?
Je jich 11. Základem stezky jsou obce z Mikroregionu povodí Morávky, odkud se zapojilo 8 obcí z 10. Postupujeme-li z hor do údolí, jedná se o obce Morávka, Pražmo, Raškovice, Vyšní Lhoty, Nižní Lhoty, Nošovice, Dobratice a Vojkovice. A pak se k tomuto projektu přidaly ještě další tři obce, dvě obce z Mikroregionu povodí Stonávky (Hnojník a Komorní Lhotka) a jedna obec z Mikroregionu okolí Žermanické a Těrlické přehrady, a to je obec Horní Domaslovice, kde nyní stojíme.

Jedna z tabulí NS Prašivá

Jakým tématům se informační tabule věnují?
11 z 26 tabulí je věnováno historii a významným osobnostem jednotlivých obcí. Mezi další zajímavosti, jimž se tabule věnují, patří vývoji farností, místním legendám, historii Chaty na Prašivé, zdejšímu turistickému značení a dalším specifikům konkrétních míst. Příkladem je třeba historie průmyslu v Raškovicích, tam v podhůří vzniklo někdy v první polovině 20. století jakési vesnické průmyslové centrum. A také třeba významu řeky Morávky apod.

Anebo pověsti o zbojníku Ondrášovi, který měl působit v lesích ve Vyšních Lhotách. Proč se informační tabule zabývá právě jím?
Je to naše nejznámější legenda, navíc je do velké míry založena na reálném příběhu toho rebela někdy z počátku 18. století. Pokud máme náš kraj prezentovat, na takovou věc jsme nemohli zapomenout.

Chata na Prašivé v zimě

Pozoruhodným místem je hora Prašivá, na kterou po staletí směřovaly kroky poutníků. Vděčí za to dřevěnému kostelíku sv. Antonína Paduánského, postavenému v roce 1640, který je jednou z mála dřevěných sakrálních památek v Moravskoslezském kraji. Informace o něm najdete právě na vrcholku Prašivé, kde je umístěna další z tabulí naučné stezky.

Kostel sv. Antonína Paduánského na vrcholu Malé Prašivé

Délka trasy: různé varianty

Náročnost: různé obtížnosti

Počet zastavení: celkem 26 + 2 vyhlídková panoramata

Naučná stezka hvězdicového tvaru se středobodem na Prašivé má 26 tabulí a dvě vyhlídková panoramata. K tomuto bodu vede šest tras, po kterých se běžně na Prašivou chodí. Až na dvě trasy, je stezka vhodná i pro cyklisty, kteří vyrazí na horském kole. Obtížnost tras je různá. Vychází se z Horních Domaslavic, Hnojníku, Morávky, Raškovic, Pražma a Nošovic. Například trasa z Morávky je náročnější a je horského rázu. Navíc i informativně je zajímavá, například o salašnictví, které se zde provozovalo.


Spustit audio