Posledním hitem internetového nakupování jsou slevové servery

První server, který v České republice přišel s nabídkou hromadného nákupu, začal fungovat letos v dubnu. Za sedm měsíců se podobných firem objevilo na trhu celkem osmdesát a všechny pracují na podobném principu. Nabízejí zboží s výraznou slevou. Aby tato sleva byla aktivní, musí o zboží projevit zájem určitý počet zákazníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slevy

Slevy | Foto: Tomáš Adamec

„My jako poskytovatel takového konceptu zprostředkujeme hromadnou slevu našim zákazníkům a firmám, které s námi spolupracují, slíbíme minimální garantovaný odběr,“ vysvětluje Tomáš Čupr, provozovatel jednoho ze serverů hromadného nakupování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reporrtáž Jana Hergeta o slevových serverech v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Takový obchod může mít i jednotlivec nebo třeba dva, tři lidé. A z toho samozřejmě plynou i jistá rizika. Třeba že obchodník nebude schopný slevu garantovat, obchod zkrachuje nebo se v nabídce objeví víc kupónů, než je reálně možné využít.

V případě problémů se lidé obracejí třeba na Sdružení obrany spotřebitelů. V souvislosti s hromadným nakupováním to zatím bylo jen několik jednotlivců.

Obchodní podmínky ve prospěch zákazníků

Právník sdružení Jan Votočka upozorňuje, že pro větší bezpečí nakupujících by se měly změnit obchodní podmínky slevových serverů.

„Zprostředkovatel se zříká veškeré odpovědnosti za vše. Je to dosti alibistické a kdyby došlo skutečně na nějaký problém a následně soud, tak si myslím, že by soud vyvrátil jeho domněnku, že je absolutně bez zodpovědnosti,“ uvedl.

Dodal, že odpovědnost zprostředkovatele by se měla zakotvit přímo do obchodních podmínek, aby se jí mohl spotřebitel v případě jakýchkoliv potíží přímo dovolávat.

Jednotliví provozovatelé už jednají o etickém kodexu, který by jim ukládal určité povinnosti a záruky vůči zákazníkům. Když by například hoteliér odmítl poukaz převzít, server, na kterém ho klient koupil, mu vrátí peníze. Kdy ale bude kodex fungovat v praxi, to zatím nikdo neví.

Jan Herget, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme