Dohoda proti padělání je hotová. Bude hrozbou svobodného internetu?

Jako hrozbu svobodného internetu vnímají kritici mezinárodní obchodní dohodu proti padělání. Vznikala v režimu utajení mezi Spojenými státy, Kanadou, Evropskou unií, Švýcarskem, Japonskem a několika dalšími státy a spíše je známa pod zkratkou ACTA. Teď už je její finální verze hotová a za pět dní by měla být předána jednotlivým stranám k jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Finální text dohody má Radiožurnál k dispozici, přestože oficiálně ještě ACTA nebyla zveřejněna. Dohoda v prvé řadě upravuje právo duševního vlastnictví, tedy zavazuje země k tomu, aby potíraly pirátství a padělání zboží jakéhokoliv druhu. Což samo o sobě je chvályhodný cíl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dohodu ACTA v Odpoledním Radiožurnálu přiblížil redaktor Martin Drtina

Jenže tato dohoda má celou řadu slabin, které dosažení tohoto cíle přinejmenším zkomplikují. Tak například o ACTĚ nechce nic slyšet Čína, která je největším světovým padělatelem. A rozhodně se k dohodě nepřipojí.

Další slabinou potom je ochrana geografického označení, což jsou třeba Olomoucké syrečky nebo České pivo. Je potřeba si uvědomit, že Spojené státy tuto ochranu zeměpisné značky vůbec neznají, a proto i ve zveřejněném textu ACTY zcela chybí. To už také kritizovali i europoslanci.

Sporná ustanovení v textu chybí

Původně se mluvilo o tom, že v dohodě bude zakotven i princip „třikrát a dost“ ve vztahu k uživatelům internetu. Konkrétně se diskutovalo o oprávnění, nebo dokonce snad i povinnosti internetového providera odpojit uživatele od sítě, pokud třikrát poruší copyright.

Stejně kontroverzní bylo ujednání, které by úřady zmocňovalo provádět na letištích nebo jinde na hranicích mezi státy kontroly laptopů, MP3 přehrávačů a mobilních telefonů na nelegálně stažené nahrávky. V té verzi, kterou máme k dispozici, se ani o jednom z těchto opatření nemluví. Místopředseda České pirátské strany Mikuláš Ferjčeník je k této otázce ale skeptický:

„My se obáváme, že kontroly budou, ať už přímo, jako důsledek ACTY, nebo prostě toho směru, který nastoluje. Dneska má samozřejmě třeba Amerika právo ty kontroly zavést, díky dohodě ACTA to bude o něco legitimnější.“

Cestující, u kterého by se tento závadný obsah objevil, ať už by se jednalo třeba jen o staženou vyzváněcí melodii v mobilu, by se pak vystavoval nebezpečí pokuty a toho, že o svou elektroniku přijde.

Nejasné jsou zatím šance na schválení dohody v Evropské parlamentu, ale zatím to vypadá, že schválena spíš bude. I když europoslanci si chtějí vyjednat podmínky pro to, aby pro ACTU zvedli ruku. Přívrženců dohody v europarlamentu je přibližně stejně jako jejich odpůrců, takže až další čas ukáže, jestli se dokument prosadí a začne platit.

Martin Drtina, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme