Severní Korea hrozí dalšími útoky. Jih posiluje obranu na hranici

Režim Kim Čong-ila pohrozil dalšími útoky na jihokorejské území. Soul v reakci na to rozhodl o posílení obrany ostrovů v blízkosti hranice mezi oběma Korejemi. Krize má i první politickou oběť, jihokorejský ministr obrany podal demisi. Kritici mu dávají za vinu, že na útok komunistických jednotek reagoval pomalu a nedostatečně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasažené jihokorejské domy po útoku KLDR

Zasažené jihokorejské domy po útoku KLDR | Zdroj: ČTK

Nové varování Pchjongjangu přichází v době, kdy se ke Korejskému poloostrovu blíží americká flotila. Jižní Korea a Spojené státy totiž od neděle zahájí společné námořní cvičení.

Režim Kim Čong-ila vše označuje za provokaci a hrozí, že bez váhání podnikne druhý a třetí mocný odvetný úder. Soul proto rozhodl o přeskupení sil a posílení obranné linie, zároveň mění taktiku, aby armáda mohla na podobný útok reagovat rychleji a hlavně účinněji.

Úterní incident, při kterém zahynuli 4 Jihokorejci, dalších 18 bylo zraněno, byl vůbec první od konce Korejské války v roce 1953, kdy komunistické jednotky střílely do oblasti obývané civilisty.

Lukeš: O skutečném rozdělení sil v KLDR máme málo informací

Podle dnešních informací z jihokorejských médií jen několik hodin před útokem navštívili dělostřeleckou základnu, odkud byla palba vedena, vůdce stalinistického režimu Kim Čong-il se svým synem, který je také jeho designovaným nástupcem. Právě jemu by podle komentátorů měl incident pomoci připravit půdu pro převzetí moci.

„Myslím, že o skutečném rozdělení sil v KLDR nevíme dost. Ale myslím, že bychom neměli přeceňovat úlohu jedinců – dvou nebo pěti lidí. Severokorejský režim je především ultramilitaristický a přece jen už existuje 60 let a tím pádem tam bude nějaká velká vojenská a bezpečnostní nomenklatura, která má svoji logiku i touhu po udržení u moci,“ řekl v Ozvěnách dne Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci kolem konfliktu na Korejském poloostrově jsme v Ozvěnách dne hovořili s Igorem Lukešem, profesorem historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě.

Potvrdil také, že klíčovou mocností ve vztahu k Severní Koreji je Čína. „Nejsem si ale jistý, že je to úloha, po které sama Čína touží. Už jen proto, že Severní Korea je do takové míry iracionální, že mít třeba jen nepřímou odpovědnost za její činy, by mohlo být velmi nebezpečné,“ dodal.

Čína se podle něj snaží spíš být jen nad věcí. „A ne se angažovat jako advokát a už vůbec ne jako spojenec Severní Koreje. A Číňané nemají jistotu, že jejich rady by v KLDR někdo poslechl,“ dodal.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme