Svět čeká ‚třetí světová válka‘ o pracovní místa, zaznělo na konferenci Rádia Česko

Svět čeká ‚třetí světová válka‘ o udržení pracovních míst, problémy Evropské unie nevyřeší ‚RVHP s lidskou tváří‘ a České republice chybí sektor, který by do budoucna generoval nová pracovní místa. I to zaznělo na dnešní ekonomické konferenci Rádia Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I. ekonomická konference Rádia Česko

I. ekonomická konference Rádia Česko | Foto: Martin Kutil

Na pražské konferenci vystoupila řada předních ekonomů z České republiky i ze zahraničí. Mezi nimi Roger Tooze z londýnské City University, Peter Havlík z Vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická srovnávání, či členové NERVu Miroslav Zámečník a Tomáš Sedláček.

„Čeká nás válka o udržení pracovních míst. Bez nich nelze existovat. Je tu zběsilá tendence k trvale udržitelnému růstu a velký tlak na přesun výroby do levnějších destinací,“ poznamenal bývalý šéf Škoda Auta, dnes poradce z Industrial Advisors.

Většina účastníků konference se shodla na tom, že Česká republika musí více pracovat na své konkurenceschopnosti, podporovat vědu, výzkum a inovace. Nevyhnutelná je přitom orientace na země Evropské unie.

„Krize v České republice je importovaná vlivem velké závislosti na EU. A i oživení závisí na vývoji v unii. Problém je, že EU nefunguje, jak by měla a státy ignorují dohodnutá pravidla,“ podotkl bývalý viceprezident ČNB, nyní ředitel konzultingu společnosti Deloitte Luděk Niedermayer.

S kritikou Evropské unie vystoupil například 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. „Je potřeba zastavit bezbřehou byrokratizaci a federalizaci EU. Problémy nevyřeší RVHP s lidskou tváří,“ poznamenal na ekonomické konferenci Rádia Česko Sobotka.

Roman Chlupatý, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme