Portugalsko rozhodne o úsporách. Odbory zvažují celoevropskou stávku

Portugalský parlament by dnes měl definitivně schválit balíček úsporných opatření na příští rok. Ten má dát do pořádku státní finance a uklidnit trhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

generální stávka v Portugalsku

generální stávka v Portugalsku | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Analytici přitom očekávají, že Portugalsko si bude stejně muset na splácení svých dluhů půjčit z evropských záchranných fondů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z Portugalska informuje náš zpravodaj David Koubek

Politiky vládní socialistické strany generální stávka nezviklala. Nic se nemění ani na dohodě s největší opoziční stranou, která umožnila přijetí rozpočtu v prvním čtení už na začátku října.

Od příštího roku by se tak měly platy v portugalské veřejné sféře snížit v průměru o 5 procent, vzroste DPH a zmrazí se důchody i další státní výdaje.

Odborové svazy přitom údajně začaly vyjednávat o možné celoevropské stávce. Už v pondělí k ní vyzvala největší řecká odborová konfederace.

Podle informací Radiožurnálu je v jednání datum 15. prosince a do stávky by se mohli zapojit kromě Řecka a Portugalska také odboráři ve Francii a Itálii.

Milan Kopp, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme