Šokující výstava živých nahých žen ve Frankfurtu rozpoutala vřavu

Jsou výstavy, které vzbudí velkou pozornost. Jsou výstavy, na které se stojí mnohahodinové fronty. Jsou díla jako například Entropa, která vyvolají politické vášně. Dílo původem od italské umělkyně Vanessy Beecroftové ve Frankfurtu nad Mohanem lze označit doslova za skandální

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frankfurt nad Mohanem

Frankfurt nad Mohanem | Foto: Jiří Hošek

Dvacet žen, většina nahých, jen pár oděných ve stylu chytré horákyně stojí uprostřed výstavního sálu. Jsou mezi nimi dvě zpěvačky, které vydávají dlouho znějící tóny, jiné zase do omrzení opakují : Vstaň, stůj rovně, buď pyšný, buď silný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O skandální expozici informuje zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová

Většina ale jen nehybně stojí s nepřítomným pohledem, stojí dlouhé hodiny zcela nahé na vysokých podpatcích až do úplného vyčerpání.

Umělkyně Vanessa Beecroftová je živými obrazy známá, v Německu se takto představila poprvé. Šokující expozice je součástí frankfurtské výstavy Not in fashion. Móda a fotografie z 90. let.

Nahota na fotografiích nikoho nepobuřuje, nahý živý obraz je ale něco úplně jiného, to není všední. Především na internetu se rozpoutala bouřlivá debata. A řada německých médií si klade otázku, zda lze vůbec ještě mluvit o umění.

Feministické organizace mluví o pornografii, díle ponižujícím ženy. Na webu lze najít ohlasy od naprostého nadšení po absolutní odmítání. Do samotné výstavní síně ale většinou přijdou ti, kteří dílo kontroverzní umělkyně obdivují. A také vedení galerie si za tzv. performanc uměním stojí.

Milan Kopp, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme