Putin a Merkelová budou mluvit o prodeji podílu v Gazpromu

Ekonomické společenství rozprostírající se od Lisabonu po Vladivostok, tak si představuje Vladimír Putin vztah mezi Ruskem a Evropskou unií. O nové éře ekonomické spolupráce i prodeji německého podílu v ruské společnosti Gazprom by měl dnes jednat v Berlíně ruský premiér Putin s kancléřkou Merkelovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Jiří Hošek

Podle Putina je zřejmé, že současná úroveň spolupráce mezi Ruskem a Unií nekoresponduje s výzvami budoucnosti. Ještě před příletem do Německa to napsal pro deník Süddeutsche Zeitung.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nadcházejících rozhovorech A.Merkelové a V. Putina ve vysílání mluvila berlínská zpravodajka K. Stejskalová

Putin si představuje vytvoření zóny volného obchodu včetně zrušení celních bariér. Podle kancléřky merkelové k tomu zatím nedozrál čas. Rusko se musí nejprve stát členem Světové obchodní organizace.

Vztah Angely Merkelové s Vladimírem Putinem je dlouhodobě chladný. Putin tak nemůže čekat ani příslib v otázce, kterou Rusko také považuje za zásadní. Tedy zrušení víz pro ruské občany při cestách do zemí Unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Putinův článek pro deník Süddeutsche Zeitung přibližuje i moskevská zpravodajka L. Kabrhelová

V článku pro deník Süddeutsche Zeitung Putin také znovu varoval Evropu před liberalizací trhu s energií, která podle názoru ruského premiéra může zbrzdit investice a podrýt spolupráci Ruska s Evropskou unií. Kritikové Moskvu viní ze snahy využívat dodávky plynu a ropy k řešení politických otázek – to ale Vladimir Putin odmítá. Naopak obvinil tranzitní země jako je Ukrajina a Bělorusko z údajné snahy své pozice zneužívat.

Milan Kopp, Klára Stejskalová, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme