Národní galerií provázel osobně a naposledy její šéf Milan Knížák

Mnozí se už radují, že to bylo naposledy, jiným bude po něm naopak smutno. Ti smutnější přišli včera večer do Národní galerie, aby si poslechli jejího šéfa kontroverzního Milana Knížáka, který naposledy prováděl laickou veřejnost galerijními sbírkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Knížák

Milan Knížák | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Tentokrát komentoval výstavu Monet - Warhol, což je přehlídka stěžejních děl uplynulých sta let. Ovšem Knížák byl zřejmě pro řadu zájemců větším tahákem než samotné moderní umění.

„Já vám řeknu rovnou, já chci vidět Knížáka na vlastní oči a uši,“ říká s úsměvem důchodce Honza z Dejvic, který se vyloženě těší, až se šéf galerie objeví. Na běžnou komentovanou prohlídku může pouze třicet lidí, ovšem tentokrát nás tu postává kolem sedmdesáti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ľ. Smatana byl s mikrofonem v Národní galerii, kde zachytil průvodce M. Knížáka

I vysoká blondýna Jiřina Gyarfášová, která mluví tak vášnivě, že ostatní diváci uskakují. „Uznávám pana profesora Knížáka – všechno to, co tady není běžné. A spíše jsou mi nesympatičtí lidé, kteří hlásají opak.“

Paní Jiřinu brzdí její kamarádka a dámy odcházejí do patra. Je nejvyšší čas, generální ředitel je přesný jako hodinky, ještě si upraví vlasy svázané do culíku modrou gumičkou a vchází na scénu.

Po úvodních vtípku začíná klasická prohlídka s tím, že pan profesor zdůrazňuje, které obrazy považuje za dobré až skvělé a které ani moc nemusí. Když mluví, zavírá oči za silnými brýlemi a diváci mu visí na rtech. I Honza z Dejvic: „Jsem nadšen, fakt.“

Milan Knížák si roli průvodce evidentně užívá, i když nakonec přiznává, že zasvěceným znalcům by přednášel s větší vášní. Výtky kritiků, že výstavu málo propaguje, se širokým gestem odmítá.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme