Američané se obávají poškození vztahů s Izraelem kvůli Wikileaks

Americká ambasáda v Tel Avivu varovala izraelské úřady, že server Wikileaks hodlá zveřejnit tisíce tajných diplomatických depeší. Informuje o tom izraelský deník Ha’arec. Server už letos zveřejnil stovky tisíc dokumentů o zákulisí americké války v Iráku a v Afghánistánu. Nejnovější úmysl vyvěsit na internet diplomatickou poštu zase může výrazně poškodit vztahy mezi Američany a jejich spojenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tel Aviv

Tel Aviv | Foto: leonardo-hotels.com

Právě proto Spojené státy diskrétními kanály varují nejen Izrael, ale i další země. Dá se totiž předpokládat, že odhalení materiálů může diplomatům a politikům připravit hodně trapných okamžiků. V tajných depeších se totiž často používá jiný jazyk a jiné hodnocení partnerů, než se objevuje v oficiálních textech určených pro veřejnost.

Američané jsou sice stále nejdůležitějším partnerem Izraele a ve světové diplomacii nakonec obhajují prakticky každý krok, který Izrael učiní, i když je to třeba v rozporu s mezinárodním právem. Z minulosti je ale známo, že v zákulisí jsou američtí diplomaté izraelským přístupem často velmi rozezleni.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme