Jiří Formánek: Kroužkovaná ornitologie

29. listopad 2010
Vstupte!

Hostem dnešního Vstupte! bude člen České společnosti ornitologické a čestný předseda sdružení ORNITA, muž který celý svůj život zasvětil ornitologii, kroužkování a mapování migrace ptáků...

RNDr. Jiří Formánek se narodil v roce 1930, vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Byl dlouholetým vedoucím Kroužkovací stanice Národního muzea v Praze. Organizuje kroužkování ptáků v České i Slovenské republice. Shromažďuje data o kroužkovaných ptácích i o všech kontrolních odchytech a nálezech. V rámci Evropské unie kroužkovacích centrál spolupracuje se všemi evropskými kroužkovacími stanicemi.

Logo

Zpracovává výsledky kroužkování a na jejich základě publikuje práce s tematikou ptačí migrace a populační dynamiky. Mimo to se věnuje i vlastní terénní práci spojené s kroužkováním. V letošním roce byl Cenou Nadace Českého literárního fondu oceněn Atlas migrace ptáků České a Slovenské republiky, obsáhlá publikace na níž se Jiří Formánek podílel jako jeden z autorů.

Zítra ve Vstupte!
Hostem reprízy pořadu bude MUDr. Pavel Trunečka, přednosta Transplantcentra v pražském IKEM. Téma: úspěchy českého transplantačního programu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.