Žena si pojistila hypotéku, pak se stala invalidou. Pojišťovna jí přesto odmítá platit

Když slyšíme o cizích životních peripetiích, často si říkáme, že tohle se nám stát nemůže. Třeba když si bereme hypotéku a zároveň k ní i pojištění pro případ, že bychom ji nemohli splácet kvůli trvalé invaliditě. Podobně před třemi lety přemýšlela i tehdy zdravá třicetiletá Petra Bradley. O dva roky později ale těžce onemocněla a stala se invalidou, který nemůže pracovat. A přestože se právě na to pojistila, pojišťovna jí už tři čtvrtě roku nechce pojistné uznat a vyplatit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

psaní, grafologie, písmoznalectví, písmo

psaní, grafologie, písmoznalectví, písmo | Foto: Free Stock Photos

Dveře od dvoupokojového pražského bytu otevírá čtyřiatřicetiletá drobná blondýna. Petra Bradley si na tento byt před třemi lety vzala hypotéku. A dnes jí každým dnem hrozí, že o něj přijde.

Když si v roce 2007 třímilionovou hypotéku vyřizovala, byla zdravá. Jenže v polovině roku 2009 se její zdravotní stav zhoršil. Nejdříve byla v pracovní neschopnosti, letos v únoru jí úřady přiznaly plnou invaliditu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petra Sehnoutky o paní Bradley, které pojišťovna odmítá vyplatit pojistku proti nesplácení hypotéky

Diagnóza: agresivní forma revmatoidní artritidy a lupus. Paní Bradley tak za velkých bolestí vypovídají službu klouby, ztrácí cit a v jejím případě nemoc napadla i plíce.

„Nám se bohužel nepodařilo najít správný lék. Už jsme zkusili čtyři různé druhy léků, zatím bez úspěchu,“ říká paní Bradley.

Vyhlídky matky osmileté holčičky nejsou růžové. Už teď nemůže pracovat a v budoucnu ji čeká invalidní vozík. Právě kvůli nemoci také nemůže platit svou hypotéku. Právě proti tomu byla také pojištěná.

Podle pojišťovny žena nepravdivě vyplnila dotazník

ČSOB pojišťovna ale už osm měsíců nechce pojistné vyplatit. Důvod je prý jednoduchý, říká Petr Milata z této pojišťovny:

„Při vstupu do pojištění nevyplnila paní Bradley pravdivě údaje ve zdravotním dotazníku, což vyšlo podle nás následně najevo a de facto podle našeho názoru k tomu pojištění právně ani nedošlo.“

V dotazníku se pojišťovna mimo jiné ptala, jestli klient trpěl nebo trpí chronickým onemocněním dýchacích cest. Pojišťovna tak dnes tvrdí, že paní Bradley byla nemocná už tehdy, ale to vyvrací jak její praktická doktorka, tak především její plicní lékařka:

„Podle záznamu mé dokumentace a podle toho, co já si pamatuji, tak paní Bradley v březnu 2007 žádné chronické respirační onemocnění neměla a její astma se začalo rozvíjet v listopadu 2008, kdy pak progres onemocnění byl významnější.“

Byt paní Bradley dražby může jít do dražby

Právník Adam Batuna, který nemocnou ženu zastupuje, upozorňuje, že banka kvůli nesplácení hypotéky může kdykoli byt paní Bradley prodat v dražbě.

„Je třeba si ale uvědomit to, že paní Bradley je spotřebitel bez právního vzdělání a s omezenými finančními prostředky, v současné době téměř nulovými z důvodu zdravotního stavu, a proces a vymáhání náhrady škody a pojistného plnění po ČSOB pojišťovně je záležitost na x let, kdy již nebude možné napravit nedozírné následky, které se zcela neoprávněnou a veřejnou dražbou bytu stanou,“ podotýká Batuna.

ČSOB pojišťovna zatím celou věc stále prošetřuje. Výsledek má být jasný ještě letos v prosinci.

Martin Hromádka, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme