Řidiči v Čechách a na Vysočině by měli být opatrní. Hrozí náledí

Meteorologové varovali před náledím a ledovkou. Kluzké cesty podle nich hrozí od dnešního podvečera do soboty ráno v Čechách a na Vysočině. Opatrní by měli být především řidiči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh

Sníh | Foto: Tomáš Adamec

Meteorolog Jan Havelka Radiožurnálu řekl, že řidiči by se měli mít na pozoru před náledím především dnes v noci. „Od západu postupně začne v Čechách sněžit a zpočátku bude sníh na vozovkách odtávat a s příchodem nočních teplot, které půjdou hluboko pod bod mrazu, budou tyto vlhké vozovky namrzat,“ uvedl Havelka.

Kromě náledí varují meteorologové i před ledovkou. To je průhledná ledová vrstva, která se tvoří na vodorovném i svislém povrchu, a to zejména za mrholení nebo mrznoucích srážek. Odborníci proto doporučují jezdit velmi opatrně.

Dnešek je zřejmě posledním dnem, kdy se odpolední teploty vyšplhají nad bod mrazu, předpověď na víkend a následující týden už počítají s nejvyššími denními teplotami mezi minus čtyřmi až plus jedním stupněm Celsia. V noci pak přituhne na minus pět až minus deset stupňů, v neděli může při vyjasněné obloze klesnout rtuť teploměru až k minus 14 stupňům.

Zimní počasí doplní zatažené nebe a srážky sněhové nebo smíšené. Sněžit by mělo i celý příští týden. Pokud se ke sněhu přidá i vítr, mohou se vyskytnou i sněhové jazyky a závěje.

Martin Hromádka, Jana Uttendorfská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme