Řidiči v Čechách a na Vysočině by měli být opatrní. Hrozí náledí

Meteorologové varovali před náledím a ledovkou. Kluzké cesty podle nich hrozí od dnešního podvečera do soboty ráno v Čechách a na Vysočině. Opatrní by měli být především řidiči.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh

Sníh | Foto: Tomáš Adamec

Meteorolog Jan Havelka Radiožurnálu řekl, že řidiči by se měli mít na pozoru před náledím především dnes v noci. „Od západu postupně začne v Čechách sněžit a zpočátku bude sníh na vozovkách odtávat a s příchodem nočních teplot, které půjdou hluboko pod bod mrazu, budou tyto vlhké vozovky namrzat,“ uvedl Havelka.

Kromě náledí varují meteorologové i před ledovkou. To je průhledná ledová vrstva, která se tvoří na vodorovném i svislém povrchu, a to zejména za mrholení nebo mrznoucích srážek. Odborníci proto doporučují jezdit velmi opatrně.

Dnešek je zřejmě posledním dnem, kdy se odpolední teploty vyšplhají nad bod mrazu, předpověď na víkend a následující týden už počítají s nejvyššími denními teplotami mezi minus čtyřmi až plus jedním stupněm Celsia. V noci pak přituhne na minus pět až minus deset stupňů, v neděli může při vyjasněné obloze klesnout rtuť teploměru až k minus 14 stupňům.

Zimní počasí doplní zatažené nebe a srážky sněhové nebo smíšené. Sněžit by mělo i celý příští týden. Pokud se ke sněhu přidá i vítr, mohou se vyskytnou i sněhové jazyky a závěje.

Martin Hromádka, Jana Uttendorfská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme