Kozy je zatím neuživí, ale nechtějí se jich vzdát

25. listopad 2010

Útulné hnízdo našli v zrekonstruovaném kravíně, na cestu do vsi jim svítí jenom hvězdy a obživou jsou jim kozy. Občas z odlehlé osady Nová Víska na severním okraji Českého Švýcarska však odjedou, to aby prodali na trhu sýr. Společnost jim dělá ještě slepý kůň, hýkající osel a několik psů. Vítejte na Kozí farmě u Malinů.

„Kozááá, kozááá,“ křičí Ondra Malina na stádečko a zahání kozy do stáje. Otvírá dveře dojírny a kozy jedna na druhou vyskočí na stůl. Zatímco žerou šrot, dostávají hadici na vemeno a mléko teče. Je krátce po osmé večer a za půl hodiny má Ondra hotovo.

Mezitím Eliška oblečená do bílého pláště a se síťkou na hlavě sráží mléko nadojené za dva dny a chystá sýr. Na farmě vyrostla, narozdíl od Ondry, kterého sem zlákala před pěti lety. „Tady začal můj táta a já v tom pokračuji. Proč kozy? Ani nevím. Asi to je výhodné, ale ve větším,“ ukazuje na třicet koz ve stáji.

Dopoledne přichází i zákazníci. Manželé z Varnsdorfu si kozí sýr kupují u Malinů pravidelně. Ondra hned obléká bílý plášť a nabízí sýr s chilli. „To zkoušíme poprvé,“ svěřuje se Ondra.

Eliška a Ondra Malinovi při odpoledním odpočinku na Kozí farmě Nová Víska v regionu Českého Švýcarska

Malinovi vyrobí každý měsíc 120 kilogramů sýra, ale to jim zatím k živobytí nestačí. Až do podzimu k nim také jezdili na pracovní terapii klienti z nedalekého ústavu. Z toho také sešlo, takže přemýšlejí, co dělat a přitom na farmě zůstat. Jednou z možností je rozšířit stádo a postavit nějaké bydlení pro skromné turisty. Regionální značku Českého Švýcarska už mají a národní park je za humny.


Zobrazit Kozí farmu Nová Víska a NP České Švýcarsko na větší mapě
autor: lsm
Spustit audio