Egypt se připravuje na nedělní parlamentní volby

Egypt se chystá na první kolo parlamentních voleb, které má proběhnout tuto neděli. Předvolební atmosféra v zemi sebou přináší i takové jevy, jako je zatýkání členů opozičního muslimského bratrstva a výzvy k bojkotu voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alespoň šátek nosí drtivá většina Egypťanek

Alespoň šátek nosí drtivá většina Egypťanek | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Egyptská vládnoucí Národní demokratická strana včera oznámila, že chce nechat prověřit některé kandidáty pro nedělní parlamentní volby, zejména takzvané ‘nezávislé‘. Jak k tomu na Rádiu Česko uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček, jde hlavně o ty, kteří vystupují jako nezávislí a přitom mají prý být sympatizanty Muslimského bratrstva.

„Což je zakázaná strana v Egyptě, nicméně je tolerovaná a její členové se do parlamentu před pěti lety dostali jako nezávislí. To, že teď Národní demokratická strana chce některé z nich nechat prověřit, je součástí předvolebního boje,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předvolební atmosféru v Egyptě přiblížil na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Upřesnil, že lidé, u kterých se předpokládá, že jsou na bratrstvo napojeni, se ucházejí o mandát jen ve třetině okrsků. „Takže se nedá předpokládat, že by měli stejný zisk jaký měli před pěti lety ve volbách,“ řekl.

Voliči se při volbách podle něj rozhodují podle plakátů, předvolební rétoriky a agitace jednotlivých kandidátů. „Problém je, že velká většina kandidátů má velmi jednoduchá klišé a slogany, jak se přiblížit jednoduchým lidem. Toho si všímá řada komentátorů, že ani velké zavedené strany nemají propracovaný volební program,“ přiblížil.

Bez zahraničních pozorovatelů

Káhira tento týden oznámila, že na volby do země nevpustí žádné zahraniční pozorovatele. Není to však pouze záležitost vládní strany. Jak v této souvislosti upozornil Tureček, ani Muslimské bratrstvo nechce pozorovatele ze zahraničí.

„Volby budou mít pozorovatele egyptské. Řada nevládních organizací bude sice na průběh voleb dohlížet, to ale nezaručuje, že volby nebudou zmanipulované, že nebude docházet k nepravostem. Obecně se má za to, že se v Egyptě hlasy kupují. Zejména na venkově a v chudších čtvrtích,“ přiblížil.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme