Policisté vyčistili 13 chudinských čtvrtí, v Riu je jich ale tisíc

Teprve po pěti dnech dostala brazilská policie pod kontrolu jednu z tisíce chudinských čtvrtí v Riu de Janeiru, kde válčila s drogovými gangy. Sama na to nestačila a musela povolat do boje i armádu. Při bojích zemřelo na třicet lidí, mezi nimi i děti a civilisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté čistí čtvrti v Riu de Janeiru od zločinu.jpg

Policisté čistí čtvrti v Riu de Janeiru od zločinu.jpg | Foto: AFP

Podobné výjevy budou stále častější. Jde totiž o součást vládní kampaně vyhnat mafie z chudinských čtvrtí. Město se tak připravuje na fotbalové mistrovství světa v roce 2014 a na olympiádu o dva roky později.

Zatím se policii podařilo zvítězit ve 13 favelách, ale celkem jich je v Riu asi tisíc. A do stovek z nich se policie neodváží jinak než v pancéřovaných vozech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Bouda mluví v Odpoledním Radiožurnálu o tom, jak brazilská police čistí chudinské čtvrti v Riu de Janeiru od zločinu.mp3

Do dvou let by měla být vyčištěná asi stovka těch nejhorších, případně těch, které jsou nejblíže plážím a turistickým zónám, do olympiády pak mnoho dalších. Policie je ovšem teprve na začátku a čeká ji ještě mnoho práce.

Policisté tvrdí, že většina obětí jsou drogoví dealeři. Podařilo se jim zajistit jak drogy, tak sklady zbraní. Takže výsledky jsou jasné a hmatatelné.

Zásahu se zúčastnily tisíce policistů, včetně několika elitních jednotek a 350 vojáků spolu se zvláštní technikou. Ale tato investice se určitě vyplatí, protože do bezpečného Ria zavítá během obou sportovních akcí mnohem více turistů.

Čekání, až mafii dojde dech

Policie bude muset doufat, že dříve nebo později mafii dojde dech. Drogoví bossové, kterých už je většina za mřížemi, řídí tyto operace z vězení. Prakticky vyhlásili úřadům boj.

V současnosti roste zločin v částech Ria, které dříve byly bezpečné. To samozřejmě vadí i občanům, ale na druhou stranu policie začíná u těch nejhorších čtvrtí. To znamená, že její práce by se do budoucna mohla zjednodušit.

Nicméně kromě dobývání stále nových území si policisté budou muset udržet kontrolu nad vyčištěnými tabelami, což určitě také nebude jednoduché. Brazilská policie i armáda tak budou mít do fotbalového mistrovství světa i do olympiády plné ruce práce.

Jiří Chum, Ondřej Bouda, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme