Odborům se nelíbí návrh platit za nadstandardní zdravotní péči

Kvůli situaci ve zdravotnictví se mimořádně sešla tripartita. Odborářům se nelíbí, že bychom si měli za nadstandardní péči připlatit, jak navrhuje ministerstvo zdravotnictví. To totiž chystá novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by měla jít brzy do vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnická péče

Zdravotnická péče | Foto: Tomáš Adamec

Za nadstandard bychom si měli připlácet a právě kvůli tomu se chystá novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Původně ji měla vláda schválit do konce listopadu, teď ale bude tripartita o zákoně ještě jednat, pravděpodobně v prosinci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně odborového svazu a sociální péče Dagmar Žitníková a předsedkyně zdravotní komise Svazu průmyslu a dopravy Jiřina Musílková v odpoledních Ozvěnách dne.

„My jsme se dneska opravdu dozvěděli, že to není žádná technická novela, tak jak jsme předpokládali, ale že to je skutečně velký zásah do zdravotnické reformy. Že to je první vstup do zdravotnické reformy, což jsme si mysleli. A vláda se přiznala, že to tak je,“ podotkl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Nečas: Je to nutné

Premiér Petr Nečas po dnešním jednání řekl, že připlácení za nadstandard je nutné a že ho nadále podporuje. „Chceme-li reagovat na současný vývoj ve zdravotnictví, kde chybí peníze, kde jsou samozřejmě i nespokojené skupiny s výší platu, jako jsou lékaři, ale i další zdravotnický personál, tak jediná cesta, jak tyto problémy zvládnout je provést reformu zdravotnictví,“ řekl Nečas.

Upozornil na to, že představa, že se do systému pouze nasypou další peníze a zdravotnictví začne fungovat, není podle něj reálná.

Podle odborářů to ale donutí pacienty zaplatit celkem deset miliard korun ročně. Někteří lékaři a nemocnice by se také podle nich potom mohli chovat podle zásady: ‚Bez peněz do nemocnice nelez‘, a vybírat za ošetření v hotovosti.

Co je standard a co nadstandard?

Odbory odmítají především zavedení možnosti pro pacienty připlácet si na lepší péči, dokud nebude jasně definované, co je standard a co už nadstandard.

Zdravotnické zařízení. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Navrhovaná právní úprava neříká, kdo a za jakých podmínek si může nebo nemůže na něco připlatit. Nová vládní úprava zcela mění dosavadní strukturu zákona. V podstatě říká to, že ten, kdo bude mít dost peněz, si bude moci zaplatit kvalitní péči. A kdo peníze mít nebude, tak si péči zaplatit nebude moci,“ poznamenala předsedkyně odborového svazu a sociální péče Dagmar Žitníková.

„To, co je dnes hrazené z veřejného zdravotního pojištění, by mělo být minimálně standardem. Nejsme pro to, aby se vytvořila možnost připojištění na to, na co si dnes pacienti doplácejí přímo. Jako například na bílé plomby ve stoličkách nebo na lepší čočky,“ poznamenala Žitníková.

Zaměstnavatelé pro reformy

Naopak zaměstnavatelé, kteří se tripartity účastnili, reformní kroky podpořili. „Patnáct let se mluví o reformách. A když se konečně začnou připravovat, tak to vypadá, jako že je nikdo nechce a že v zásadě to vypadá, jako by to všem vyhovovalo. Všichni ale víme, že to tak není,“ řekla předsedkyně zdravotní komise Svazu průmyslu a dopravy Jiřina Musílková.

Podle Musílkové je potřeba, aby byla jasně daná pravidla. „Každý musí vědět, co je hrazeno s veřejného pojištění, co je částečně hrazeno, na co si můžu připlatit, a co není vůbec hrazeno, například kosmetické zákroky,“ uvedla Musílková.

Odbory také na tripartitě připomněli, že pacienty ohrožuje i chystaná výpověď tisíců lékařů a i dalšího zdravotnického personálu.

Lenka Jansová, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme