Města připravují vánoční výzdobu se spoustou světel

Vánoční ozdoby se už zítra rozzáří snad v každém českém městě či obci. Radnice do nich každoročně investují stovky tisíc korun. Na stromečcích a ozdobách najdeme v nejrůznějších podobách tisíce klasických žárovek ale i šetrných LED diod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvánoční výzdoba v Jablonci nad Nisou

Předvánoční výzdoba v Jablonci nad Nisou | Foto: Radana Schaeferová

Některé radnice sázejí na z minulosti osvědčené kombinace, ale například pražské vánoční trhy na Staroměstském náměstí inovují. Letos hledaly inspiraci v secesi, prozradil Vlastimil Jakubec z firmy SOS Dekorace.

„Celosvětový trend vede ke snižování žárovkových zdrojů a k přechodu na ,ledky‘ a k jiným úsporným zdrojům. I my používáme už jenom ,ledky‘ a úspora na celém stromě je řádově desetinásobná,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Nikoly Bojčeva o vánočním osvětlení českých měst v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Konečný účet za takovou výzdobu trhů firma teprve vystaví. Jasno už ale mají na Praze 2, kde na vánoční výzdobu museli vyčlenit 600 tisíc korun. Potvrdila to radní Michaela Marxová-Tominová.

„Osvětlení, které letos bude zdobit naši městskou část, kombinuje LED diody s klasickými žárovkami,“ řekla.

I českobudějovičtí se můžou těšit na bohatou vánoční výzdobu ve vybraných ulicích. Magistrát zůstává věrný osvědčeným trendům, říká Martin Dlouhý, vedoucí tamního střediska firmy Eltodo Citelum. Výzdoba bude podle jeho slov stejná jako v loňském roce. I v Českých Budějovicích sázejí na kombinaci LED osvětlení s klasickými žárovkami o nízkém příkonu.

Hradec Králové odhaduje, že utratí za vánoční výzdobu, její doplňování a opravy a taky za spotřebovanou elektřinu celkem 360 tisíc korun, stejně jako loni.

V Ostravě náklady neřeší

V Ostravě je teď po setmění více světla než obvykle. Tisíce malých žárovek mají ve městě vyvolat vánoční náladu. Magistrát ani obvodní radnice na tom nešetří.

Snad nejvíce ozdob je k vidění v centru města a oproti loňsku jich trochu přibylo. Občanům se výzdoba líbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Silvie Mikulcové z instalace vánoční výzdoby v Ostravě v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Třeba sněhové vločky anebo hvězdy se v centru Ostravy postupně rozsvěcují. Naplno začnou fungovat koncem příštího týdne. Jak vysvětluje starosta centrálního obvodu Jiří Havlíček, úřad ozdoby za zhruba sedm milionů korun vlastní.

„V centru města máme stovky osvětlovacích prvků a každý rok je postupně rozšiřujeme. V loňském roce to bylo čtyřicet, v letošním roce jsme instalovali třináct nových prvků a myslíme si, že budeme pokračovat v dalších letech dál,“ řekl Jiří Havlíček.

Letošní investici do vánočního osvětlení úřad Moravské Ostravy a Přívozu odhaduje zhruba na 130 tisíc korun. S fakturami za spotřebu energie se radnice podle starosty Havlíčka příliš netrápí.

„Spotřebu proudu řešíme s ostravskými komunikacemi, což přímo nás nestojí nic, ale je to součást ostravského řešení. Jsou to vesměs LED diody, takže spotřeba je malá,“ uvedl.

Městská společnost Ostravské komunikace spočítala, že vloni stálo vánoční osvětlení v celém městě zhruba 630 tisíc korun. Letos půjde podle odhadů o zhruba stejnou částku, kterou nakonec zaplatí magistrát v rámci účtu za veřejné osvětlení.

Pavlína Fendeková, Silvie Mikulcová, Martin Pařízek, Nikola Bojčev, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme