Příliš mnoho cholesterolu poškozuje mozek

26. listopad 2010
Monitor

Strava s chronicky vysokým obsahem cholesterolu může v mozku vyvolat poškození podobné Alzheimerově chorobě. Demonstrovali to rakouští vědci z Lékařské univerzity v Innsbrucku.

Jednou z možných příčin rozvoje Alzheimerovy choroby je mírné, avšak chronické poškození mozku, které doprovází zánětlivé procesy a oxidační stres. Předpokládá se, že Alzheimerova choroba tak může začínat o 20 až 30 let předtím, než se objeví první symptomy. Současný výzkum také naznačuje, že na patologii celého procesu se může podílet cholesterol. Tým vědců z Innsbrucku sledoval vliv diety s vysokým obsahem cholesterolu na zdraví mozků laboratorních potkanů. Experiment začal v době, kdy bylo potkanům půl roku a skončil o pět měsíců později. Vědci otestovali duševní schopnosti potkanů a pak v jejich mozcích hledali známky poškození.

A výsledek? Dlouhodobé krmení stravou s 5 % cholesterolu mělo u potkanů za následek zhoršení paměti a v mozku byly patrné známky mikrokrvácení, zánětu a cholinergních dysfunkcí. Zároveň byla zvýšená hladina proteinu tau a beta-amyloidu. To všechno nápadně připomíná patologii Alzheimerovy choroby. Vědci však upozorňují, že onemocnění je velmi komplexní a cholesterol nebude jediným faktorem, který se na jeho rozvoji podílí.

Zdroj: Molecular Cellular Neuroscience

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.