V karvinském azylovém domě řádí žloutenka typu A

26. listopad 2010

V Azylovém domě pro matky s dětmi v Karviné-Starém Městě vypukla epidemie žloutenky typu A. Zatím onemocnělo osm lidí - čtyři matky a čtyři děti. Kapacita zařízení je přitom 40 osob. Hygienici provedli základní protiepidemická opatření včetně vyhlášení karantény.

Všichni nemocní jsou v izolaci na infekčním oddělení havířovské nemocnice. Navíc pokračují vyšetření dalších klientů a jejich známých.

"Osoby, které přišly do kontaktu s těmito nemocnými, jsou pod lékařským dohledem. V současné době evidujeme 62 těchto osob. Docházejí ke svým ošetřujícím lékařům a jsou u nich prováděny odběry krve, zdali jsou vnímavé vůči této nákaze. A osoby, které vnímavé nejsou, jsou chráněny preventivním očkováním," upřesnila krajská epidemioložka v Ostravě Irena Martínková.

Žloutenka typu A je nemoc špinavých rukou. Důležitá je proto osobní hygienika a dodržování základních hygienických pravidel. V azylovém domě je karanténa. S tím souvisí i další přísná opatření.

"Ta spočívají zejména v dezinfekci chodeb a používání pouze jednoho sociálního zařízení. Platí zákaz jakýchkoli návštěv, kulturních akcí a podobně," říká náměstek karvinského primátora Petr Bičej.

Žloutenka typu A se projevuje nejdříve jako bežné virové onemocnění provázené zvýšenou teplotou, bolestí svalů a kloubů a nechutenstvím. Později se přidává mimo jiné žluté oční bělmo. Přes veškerá přijatá opatření se šíření nákazy v azylovém domě vyloučit nedá.

"Organismus potřebuje určitou dobu pro vytvoření protilátek, která v případě očkování proti žloutence typu A činí dva až tři týdny. Tím pádem nelze zaručit, že se nevyskytnou další případy," vysvětluje doktorka Martínková a dodává, že tato menší epidemie v Karviné není v regionu ojedinělá. Poměrně nedávno vypukla epidemie v Bohumíně-Pudlově. Tam se nakazilo 40 osob.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu