Poláci si zamilovali knižní reportáže a literaturu faktu

Polsko miluje knižní reportáže. Oblíbený je taky mezinárodní festival reportážní literatury, který se koná až do neděle ve Varšavě. Ve městě mají taky speciální klub, kde se knihy reportérů prodávají. Své vzdělání si pak autoři literatury faktu můžou doplňovat na přednáškách speciálního reportážního ústavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staroměstský rynek

Staroměstský rynek | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

„Je čím dál víc dobrých reportérů, kteří píší kvalitní knihy, a ty se pak dobře prodávají. V Polsku je literatura faktu mnohem populárnější než v jiných evropských zemích,“ říká manažer knihkupectví zaměřeného výhradně na knižní reportáže Leonard Talmont.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petra Vavroušky z Polska o oblibě knižních reportáží.mp3

Důvodem je podle něj to, že Poláci jsou velmi mobilním národem. Hodně cestují, chtějí vědět, co se děje a jak to vypadá jinde na světě. Proto mají tak rádi reportážní knihy.

Spousta polských reportáží se věnuje Rusku, Africe, nejrůznějším válečným konfliktům. Oblíbeným tématem jsou ale i Čechy.

„Máme nějaký podvědomý strach ze skutečnosti, ze světa. Literatura faktu nám dovoluje orientovat se v prostředí, v jakém bodu světa se nacházíme my, Poláci,“ vysvětluje autor bestselleru Gottland Mariusz Sczygiel na varšavském festivalu reportáže.

Petr Vavrouška, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme