Na demonstračním mítinku v Maďarsku se sešlo přes deset tisíc lidí

V Maďarsku se konal politický mítink opoziční socialistické strany. Uskutečnil se ve sportovní hale, kde se sešlo více než deset tisíc lidí.Jedná se o vůbec první podobnou akci od doby, kdy parlamentní volby vyhrála strana Fidesz v čele s Viktorem Orbánem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarsko - území

Maďarsko - území

Demonstraci svolala socialistická strana a jejím hlavním heslem je „Maďarsko má problémy - přidej se k nám!“.

Už asi deset let musí mladí začínající zaměstnanci povinně nechat převést osm procent ze svých příjmů do některé soukromé důchodové pokladny, jak v Maďarsku nazývají penzijní fondy. V povinných fondech se nasbíralo 270 miliard českých korun

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Maďarsku informuje Gregor Martin Papucsek

Zavádění soukromých fondů se onoho času hodnotilo jako velká reforma. Šokující bylo to, jak ministr hospodářství záměr vlády oznámil. Řekl, že lidem zůstává svobodná volba, jestli převedou své peníze do státního fondu nebo zůstanou v soukromých, ale když zůstanou, ztratí nárok na tři čtvrtiny svého důchodu.

Doteď byl přechod jen sporadický. Ačkoliv vláda masíruje veřejnost už dlouho, příslušný zákon by měl parlament schválit 13. prosince, potom budou mít lidé čtyřicet pět dní na rozhodnutí. Na to říkají mnozí komentátoři, že jsou to způsoby jako u mafie, že podobné věci se dějí v Chávezově Venezuele či Lukašenkově Bělorusku.

Problémy Maďarska ukazují ostré mezinárodní reakce na snahu vlády nekompromisně zprivatizovat peníze v soukromých penzijních fondech. Kromě toho jsou na domácí scéně předmětem kritiky vehementní kroky na omezování všeho, co by mohlo tvořit protiváhu vládní moci, včetně ústavního soudu.

Maďarská veřejnost nyní drtivou většinou podporuje vládu Viktora Orbána.

Gregor Martin Papucsek, Michaela Vydrová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme