Komunální volby na Slovensku skončily, sčítají se hlasy

Volba zastupitelů téměř 3 tisíc měst a obcí na Slovensku právě skončila. Slováci do osmé hodiny večerní mohli dát hlas svému kandidátovi na primátora, starostu nebo členům místních zastupitelstev. Jedná se o vůbec první významnější test pro vládu pravého středu Ivety Radičové, která se ujala moci po červnových parlamentních volbách. Hlasování neprovázelo vážnější problémy. Ojediněle se objevilo podezření z kupování voličských hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Lasica, manžel kandidátky na bratislavskou primátorku Magdy Vašáryové

Milan Lasica, manžel kandidátky na bratislavskou primátorku Magdy Vašáryové | Zdroj: ČTK

Za pět eur, za klobásu nebo za mražené kuře se měli k účasti na volbách nechat přesvědčit někteří východoslovenští Romové. Podobné manipulace jsou v romských oblastech Slovenska běžné při každých volbách.

Mezi používané praktiky patří i takzvané řetězové hlasování, kdy volič hodí do urny prázdnou obálku, vynese ven z volební místnosti hlasovací lístky, ty vyplní manipulátor podle svých představ a další volič v řetězu s nimi hlasuje a přinese zase lístky nové.

Jednu z nejvyšších volebních účastí by mohli zaznamenat na problematickém sídlišti Luník IX. v Košicích. Jeden z kandidátů na košického primátora přišel s nápadem celé sídliště zbourat, což mohlo místní Romy vyburcovat k masové účasti na volbách.

Kandiduje i Magda Vašáryová

O přízeň voličů se na Slovensku ucházelo několik známých jmen včetně sportovců a umělců. O post bratislavské primátorky se uchází mimo jiné bývalá herečka a velvyslankyně Magda Vaášáryová.

Souboj o Bratislavu je podobně jako u nás nejdůležitější, protože v hlavním městě je nejvíce peněz a bratislavský primátor má blízko k nejvyšším patrům politiky. Narozdíl od Česka se ale na Slovensku volí starostové a primátoři přímo.

Kandidáti slibují voličům mnoho. V Trnavě by měla být MHD o nedělích zadarmo, a do Žiliny by měl podle jednoho z kandidátů do tří let přijet samotný papež. Volební účast v komunálních volbách se odhaduje kolem padesáti procent.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme