Přívaly sněhu zasáhly západní Evropu. Dojde i na Česko

Nejméně devět životů si vyžádalo intenzivní sněžení v Evropě. Pět turistů zůstalo pod lavinou v severní Itálii. Ve Francii nebo Německu způsobil sníh vážné dopravní nehody. Mrzne i ve Velké Británii, tam díky teplotám pod nulou sněžilo nejdříve za 17 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh v Praze

Sníh v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Intezivní sněžení se očekává i dnes, a to i v Česku. V noci na pondělí by místy mohlo připadnout 20, na horách až 30 centimetrů sněhu. Řidiči by proto měli počítat se sněhovými jazyky na silnicích.

Sníh bude mokrý a těžký, řidiči by neměli vyjíždět vůbec, nebo se zimní výbavou a řetězy, doporučuje meteoroložka Marie Odstrčilová.

„Do pondělního rána se předpokládá, že napadne pět až dvacet centimetrů nového sněhu. Během pondělí bude sněžení postupně ustávat. V severní polovině České publiky však ještě napadne dalších tři až patnáct, na horách patnáct až třicet centimetrů,“ řekla meteoroložka.

Dodala, že ve vyšších polohách bude zpočátku nárazový vítr, a tak se budou místy tvořit sněhové jazyky. V případě mokrého sněhu není vyloučeno, že by mohlo dojít i ke škodám na lesním porostu nebo v energetice.

Monika Rybáková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme