Začíná advent a křesťanům nový liturgický rok

Nastává advent a křesťanům dnes začíná nový liturgický rok. V západní tradici je advent také dobou zklidnění a očekávání příchodu Ježíše Krista.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adventní věnec z látky zblízka

Adventní věnec z látky zblízka | Foto: Jan Zítka

Výrazným symbolem tohoto období je věnec ozdobený čtyřmi svícemi podle počtu adventních nedělí.

Jak říká dominikán Romuald Štěpán Rob, i svíce mají svůj důležitý význam.

„Postupné zapalování svící vlastně znamená, že tak, jak přirozeně ubývá světla v adventním období, tak právě v tu chvíli je nejvíce světla na adventním věnci, aby se ukázala symbolika, že do největší temnoty přišlo to největší světlo, kterým je Bůh, jenž se stal člověkem,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Advent.mp3

Bible mluví o Ježíši Kristovi jako o tom, kdo zahání všechno temné z našich životů, když ho do nich pozveme. Každý týden zapálíme na adventním věnci o svíci více. Právě přibývající světlo je hlavní adventní symbolikou.

Označení předvánočních nedělí jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá je čistě komerční záležitostí, s křesťanskou symbolikou nic společného nemá.

„Pro mě osobně je předvánoční doba časem ztišení, naslouchání božímu slovu, všem těm úryvkům, které nás na Ježíšův příchod připravují,“ říká římskokatolický kněz Pavel Semela.

Naděžda Hávová, Michaela Vydrová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme