Koalice chce zdražit potraviny, aby zbylo na důchody

Sociální demokracii se nelíbí, že se ještě nejedná o důchodové reformě. K její podobě by se podle ČSSD měly vyjádřit kromě odborníků a politiků také odbory a zaměstnavatelé. Místopředseda koaličních Věcí veřejných Vít Bárta vnímá konec letošního roku ohledně penzijní reformy jako zahřívací kolo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

„Prosinec je až po vánoční svátky určitou rozcvičkou nás všech, ať už jsou to odbory, ať už je to sociální demokracie, komunisti nebo my, k tomu, abychom si vyměňovali názory na to, jak si představujeme konkrétnější detaily důchodové reformy,“ oznámil.

Vládní koaliční strany chtějí vzít peníze na důchody jednotným zvýšením sazby DPH na 19 procent, tedy zdražením potravin.

Například TOP 09 chce peníze na penze získat jednotným zvýšením sazby DPH na 19 procent. Věci veřejné ale nesouhlasí se zdražováním základních potravin, řekl místopředseda strany Vít Bárta.

„Kupříkladu u limonád, které jsou jednoznačně nezdravé, není nic špatného na tom, když budou přesunuty do nejvyšší třídy DPH,“ myslí si Bárta.

Opoziční sociální demokraté se sjednocováním DPH nesouhlasí. Například předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek připomíná, že zdražovat by se neměly jen základní potraviny. „Jde také o energii, o léky, o věci, které nemají být zdaněny devatenáctiprocentní sazbou DPH.“

Premiér Petr Nečas už dříve řekl, že na důchodové reformě se musí koalice dohodnout i s ČSSD. Začít platit by mohla podle jeho představ v roce 2012.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme