Egyptské úřady se prý snaží zmanipulovat volby

Parlamentní volby v Egyptě provázejí stížnosti opozice na podvody a manipulování. Jak tvrdí občanští aktivisté, úřady se prý snažily zabránit volebním ziskům islámské opozice, která ve volbách v roce 2005 získala pětinu křesel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Hosni Mubarak hází svůj hlas do urny.

Prezident Hosni Mubarak hází svůj hlas do urny. | Zdroj: ČTK

Vláda slíbila, že volby proběhnou čestně a spravedlivě, avšak přítomnost zahraničních pozorovatelů označila jako vměšování.

Podle ústřední volební komise nebyly případy hlasovacích nepořádků nijak početné a pro výsledky voleb neznamenají žádné ohrožení. Volební účast byla údajně malá a násilnosti méně, než v minulých volbách před pěti lety.

Volbám v Egyptě předcházelo zatýkání stovek aktivistů i zastrašování opozičních kandidátů. Káhirský režim ale patří ke klíčovým partnerům Spojených států. Porušování lidských práv v Egyptě proto málokdy naráží na kritiku ze strany Západu.

Soudy zakázaly konání voleb ve 24 okrscích, tedy skoro v desetině volebních obvodů, kde se mělo hlasovat. Volební komise tam totiž odmítly vrátit do hry neoprávněně vyřazené opoziční kandidáty. Egyptské politice dominuje Národní demokratická strana a ta podle kritiků využívá všechny prostředky, aby před volbami odstranila své konkurenty.

Břetislav Tureček, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme