Kolínskou nemocnici se chystá opustit 40 procent lékařů

Čeští lékaři svůj boj o víc peněz nevzdávají. Právě odedneška mají začít podávat výpovědi a začít s podpisem dohody o vzájemné solidaritě. Na mapě zdravotnických zařízení se dají najít i nemocnice, kde svůj odchod zvažují desítky lékařů. Příkladem může být oblastní nemocnice ve středočeském Kolíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolín

Kolín | Foto: město Kolín

Tu je připraveno na konci roku opustit téměř sedmdesát ze sto šedesáti lékařů. Podle předsedy odborů kolínské nemocnice Petra Volšanského se ale toto číslo může změnit. Někteří lékaři totiž ještě naději neztratili:

„Budeme se snažit vyjednávat i s orgány, které jsou za zdravotnictví zodpovědny.“

V nemocnici přesto pro jistotu chystají nejrůznější krizové plány, což potvrdil i ředitel zdravotnického zařízení Petr Chudomel:

„Odchodem jednoho nebo dvou lékařů z některých zařízení můžeme toto oddělení zavřít.“

Výzvu lékařských odborů ‚Děkujeme odcházíme‘ prozatím v republice podepsala asi čtvrtina všech nemocničních lékařů. Odedneška chtějí někteří z nich podávat výpovědi a podepisovat dohodu, ve které potvrdí, že své rozhodnutí jen tak nezmění.

Hlavním cílem lékařů je to, aby jejich základní plat stoupl na jeden a půl až trojnásobek průměrné mzdy. Ministerstvo zdravotnictví ale opakovaně vzkázalo, že na to peníze nejsou.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme