Půjčka Irsku neovlivnila asijské trhy, reakce se teprve čekají

Evropa ohlásila výši záruk pro zadlužené Irsko. Ale trhy na to výrazně nereagují. Největší asijské burzovní indexy se pohybují kolem 0,45%. Euro se drželo vůči dolaru na úrovni dvouměsíčního minima - tedy 1,32 dolaru za euro. Plán, podle kterého Evropa a Mezinárodní měnový fond poskytnou v případě potřeby Irsku 85 miliard eur, tak náladu na trzích výrazně neovlivnil. A stejně tak s nimi nehýbala dohoda o takzvaném evropském stabilizačním mechanismu, který bude řešit problémy bankrotujících států. Její součástí je přitom možnost, že by část nákladů na záchranu zadlužených států hráli soukromí investoři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský ministr financí Brian Lenihan

Britský ministr financí Brian Lenihan | Zdroj: ČTK

O jednání mezi EU a Irskem se už na trzích vědělo minulý týden, kdy kolísavost na trzích poměrně rostla, zřejmě to jen ten důvod, proč na nedělní dohodu asijské trhy dnes nereagovaly. Výraznější reakce se teprve čekají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irsko a Evropa.mp3

Evropané se dohodli na tom, že záchranný fond vystřídá stálý stabilizační mechanismus. Ten počítá s tím, že se na záchraně států budou podílet soukromí investoři. A ti budou chtít za půjčky evropským státům vyšší úroky.

Není to záležitost posledních týdnů. Dluhopisy v problémovějších zemích, fiskálně rizikovějších, se už několik měsíců obchodují s poměrně výraznými výnosovými maržemi.

"Například německé státní dluhopisy – tento fenomén je na trzích už přítomen nějakou dobu a toto je v podstatě validace zpřísněného přístupu investorů,“ říká portfolio manager společnosti Conseq Investment Management Ondřej Matuška.

Česko Irsku v případě potřeby přispěje částkou 6,7 miliardy korun. Zatím je to věc ve formě záruk. „Tato částka tvoří čtvrtinu procenta v HDP, takže i kdyby k plnění došlo, tak si myslím, že by existoval prostor pro ministerstvo financí se s takovým výdajem vypořádat,“ vysvětluje Matuška.

I závazek Česka svědčí o tom, že Unie je ochotná pomoci s dluhy zkoušeným zemím. Znamená to určité vyjasnění situace, po kterém volali jak investoři, tak i Evropská centrální banka a další instituce.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme