V Teheránu se stali terčem útoků další jaderní vědci

Teherán se patrně stal dějištěm dalšího krvavého incidentu v boji o íránský jaderný program. Neznámí útočníci zavraždili předního nukleárního vědce, druhého odborníka při jiném útoku zranili. Íránská média tyto události označují za teroristické útoky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teherán je město pod horami

Teherán je město pod horami | Foto: GhostWind

Profesor Šahrijárí zahynul ve svém Peugeotu 405, na profesora Abbásího útočnici hodili bombu do jeho Peugeotu 206.

Vědci zrovna jeli z domova na svá pracoviště. Šahrijárí pracoval na univerzitě, Abbásí na ministerstvu obrany. Útočníci zranili i jejich manželky.

Agentura Fárs tvrdí, že vrahy vyslaly Spojené státy a sionistický režim, tedy Izrael. Podobně se spekulovalo i v případě smrti jiných dvou expertů.

V lednu zahynul v Teheránu profesor Alí-Mohammadí, kterého zabila nastražená bomba. Před třemi lety přišel v Isfahánu o život špičkový expert Ardešír Hosejnpúr.

I v americkém tisku se objevily náznaky, že ho mohla zavraždit izraelská tajná služba Mosad. Izrael se k podobným teoriím nevyjadřuje.

Íránský jaderný program je předmětem vleklé mezinárodní roztržky. Teherán tvrdí, že jádro využívá pouze k mírovým účelům. Zejména ze strany Spojených států a Izraele ale padá obvinění, že ve skutečnosti Íránci budují jadernou zbraň.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme