Investoři varují před fiaskem klimatického summitu

Dnes začínající klimatický summit v Cancúnu může skončit fiaskem; varují před tím investoři. Jak naznačují signály, které z Mexika přicházejí před začátkem dva týdny trvajících jednání, hospodářsky rozvinuté a rozvíjející se země mají i nadále rozdílné názory na to, jak se změnou klimatu bojovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tání ledovců je jen jedním ze závažných důsledků klimatických změn

Tání ledovců je jen jedním ze závažných důsledků klimatických změn | Foto: Fotobanka stock.xchng

To nedávno vedlo investory spravující 15 bilionů dolarů vydat prohlášení, ve kterém vyzývají ke shodě. Jak tvrdí, zatímco nyní boj se změnou klimatu přijde na dvě procenta HDP, v případě zanedbání tohoto problému může jít v roce 2050 až o 20 procent.

Na rozdíl od loňského setkání v Kodani se zdá, že veřejnost věnuje klimatickému summitu v Cancúnu mnohem menší pozornost, pro investory to ovšem neplatí. Rádiu Česko to potvrdil analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil ve Světě o deváté Rádia Česko

„Investoři summit určitě sledovat budou, jako každé jiné setkání světových politiků, ale faktem je, že po předchozích neúspěších si investoři od jednání asi neslibují nějaký velký, zásadní zlom. Vzhledem k jiným, pro politiky akutnějším potížím čekají spíš podobně rozplizlé výsledky, jako byly v minulosti, což jejich ostražitost určitě může snižovat.“

I kdyby Cancún podobně jako předtím Kodaň skončil nepřesvědčivým výsledkem, investice do zelených technologií přesto budou podle Potměšila i nadále zajímavé.

„Řada zemí, typicky Evropská unie, ale i řada jiných vyspělých zemí, podobné generální ano v podobě výstupu nějakého summitu k podpoře zelených technologií nepotřebuje, takže investovat určitě stále je do čeho.“

„Je třeba mít ovšem na paměti, že tato podpora je regionálně značně diferencovaná, než by tomu bylo v případě nějakého globálnějšího přístupu,“ upozornil Potměšil.

Na boj s oteplováním ročně 500 mld. dolarů?

Podle agentury Bloomberg si boj s globálním oteplováním vyžádá do roku 2020 ročně 500 miliard dolarů - pokud má dojít k obratu. Na co konkrétně se v této souvislosti vyplatí sázet?

„Zřejmě asi nikdo nepřijde s nějakou spásnou vše řešící technologií, která by ten zvrat sama o sobě způsobila, takže investice, které lze označit za součást tady toho balíku, budou směřovat především ke snižování energetické náročnosti, ke snižování spotřeby energií.“

„Může to být jak úspora tepla ve stavebnictví, to znamená různé nové izolační materiály a podobně, snižování energetické náročnosti napříč různými obory. Nemyslím si, že tady by se dala vypíchnout nějaká konkrétné technologie, která si z tohoto balíku ukousne velký podíl,“ konstatoval Karel Potměšil na Rádiu Česko.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme