Lidé by měli před Vánoci zvážit, zda je nezbytné vzít si půjčku

České domácnosti se stále více zadlužují. Například letos v srpnu přesáhl podle údajů společnosti CCB (Czech Credit Bureau) dluh tuzemských domácností jeden bilion korun. A právě dnes se v Senátu, v rámci Evropského roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení, diskutuje o tom, jak varovat občany před rozšiřujícím se trendem předlužování. Lidem, kteří se ocitnou ve finanční tísni pak ve velkých městech pomáhají specializované občanské poradny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dárky

Dárky | Foto: Fotobanka stock.xchng

V předvánočním období utrácejí lidé více než jindy. Toto období se ve statistikách ukáže až během ledna, kdy se lidé začnou dostávat do problémů při splácení svých spotřebitelských půjček.

Přehrát

00:00 / 00:00

domácnosti-zadlužování-skalický.mp3

„Člověk by měl ještě před půjčením peněz zvážit, zda je opravdu nezbytné si půjčovat peníze na vánoční dárky. Radost u vánočního stromečku se změní v následujících měsících v rozčarování,“ říká ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický.

Mnoho klientů přichází podle Stanislava Skalického do poradny pozdě: „Většinou přijde ve fázi, kdy jeho problémy narostou do takové šíře, že je těžké je řešit.“

V poradně nejdříve odborníci dluhy utřídí, zjistí, kolik dluhů klient má, v jaké výši, až pak se navrhuje řešení. Dále se oslovují věřitelé, se kterými se dohodnou rozumné splátkové kalendáře.

„Tam, kde je to zadlužení v hlubších problémech, tak se snažíme podat návrh na oddlužení. Je to jeden z častých problémů, který s klientem řešíme,“ říká Skalický.

Dnes pořádá Asociace občanských poraden seminář o ‚nezdravém zadlužování‘. Projekt bude klást důraz na prevenci a medializaci. Cílovou skupinou jsou lidé, kteří jsou ohroženi chudobou kvůli velké zadluženosti.

Patří sem rodiče samoživitelé, lidé s nízkým příjmem, na úrovni minimální mzdy, starobního nebo invalidního důchodu. Také lidé po výkonu trestu, dlouhodobě nezaměstnaní, mladí lidé, kteří vstupují na pracovní trh nebo na něm hledají umístění.

Počet dotazů souvisejících se zadlužením v nich meziročně vzrostl o více než 50 procent. Zatímco loni touto dobou využilo této možnosti zhruba 3,5 tisíce lidí, za letošek už skoro 5400.

Ladislav Dvořák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme