Haiti zřejmě nemine 2. kolo prezidentských voleb, míní expertka

Na Haiti se včera konaly prezidentské i parlamentní volby. I přesto, že tento ostrovní stát prochází těžkou humanitární krizí a v zemi stále postižené následky silného zemětřesení se nečekaným tempem šíří cholera. Výsledky budou známy nejdříve na začátku prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby na Haiti

Volby na Haiti | Zdroj: ČTK

Dvanáct z celkem 19 kandidátů na haitského prezidenta ještě včera večer vyzvalo ke zrušení voleb hlavy státu. Průběh hlasování byl podle nich doprovázen významnými podvody a neregulérnostmi.

Mezi stěžovateli jsou i favorité Mirlande Manigatová a Michel Martelly. Společné prohlášení nespokojených kandidátů také vyzývá davy, aby zahájily v ulicích demonstrace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O haitských volbách mluvila na Rádiu Česko iberoamerikanistka Pavlína Springerová

Kdo z kandidátů má v současné haitské situaci největší šanci na zvolení, je podle iberoamerikanistky Pavlíny Springerové obtížné určit, jak řekla ve Světě o jedné Rádia Česko.

„V prvním kole, zdá se, mezi sebou tito kandidáti roztříští všechny voličské hlasy, a je tedy velmi očekávatelné, že se bude konat druhé kolo prezidentských voleb někdy v lednu příštího roku.“

K favoritům nicméně podle ní patří například Mirlande Manigatová, univerzitní profesorka a dlouholetá opoziční vůdkyně, která velký důraz klade právě na vzdělání.

„Pak je tu další kandidát, Jude Celestin, který je předpokládaným favoritem podnikatelských elit, což mu poskytuje určité finanční zdroje pro kampaň. Také je ovšem favoritem dosluhujícího prezidenta Prévala, což mu na druhou stranu může trošku limitovat jeho volební potenciál.“

„Je zde i Michel Martelly, na Haiti velmi známý hudebník, který je typickým politickým outsiderem, zároveň se stylizuje i do pozice toho, kdo dokáže vymést veškeré zkorumpované elity. Je velmi populární mezi nižšími vrstvami,“ podotkla Springerová.

Obavy z další destabilizace

Haitské úřady odmítly odklad voleb i přesto, v jak zoufalé situaci se země nachází. Podle Springerové se zejména mezinárodní společenství obávalo, že jakékoliv odložení volebního klání způsobí ještě větší politické problémy a celkově by mohlo zcela destabilizovat už tak už tak nestabilní Haiti.

„Já osobně se obávám, že tyto volby nemusí situaci vůbec uklidnit, ba naopak, že dojde k ještě větším problémům, protože lze očekávat, že výsledky voleb budou napadány všemi stranami, které nezvítězí. A je možné, že dojde i k další eskalaci násilí,“ uvedla iberoamerikanistka Pavlína Springerová na Rádiu Česko.

Ondřej Černý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme