Procházka oblohou (prosinec)

28. listopad 2010

Ani jsme se nenadáli a máme tu poslední měsíc roku a s ním i zimu. Tu astronomickou vymezuje 22. prosinec, kdy Slunce vstoupí do znamení Kozoroha a dosáhne nejjižnějšího bodu své roční dráhy. Tento okamžik nastane přesně 38 minut SEČ od začátku tohoto dne. Sluší se připomenout, že zimní slunovrat je vlastně prapočátkem všech legend i nadcházejících svátků.

Hvězdné obloze znovu vévodí nádherné souhvězdí Orión s typickým obrazcem připomínajícím křídla letícího motýla. Nahoře v něm zaujme červená hvězda Betelgeuze, dole modrý obr Rigel, uprostřed známý pás a kousek pod ním mlhovina M 43. Její krásu nám přiblíží už i malý dalekohled. Pro snazší orientaci si ze spojnic hvězd Betelegeuze v Orionu, Procyon v Malém psu a Sírius ve Velkém psu můžeme vytyčit tzv. zimní trojúhelník. Z dalších souhvězdí svítí nad hlavou Perseus, ve kterém můžeme spatřit proslulou proměnnou hvězdu Algol. Mléčná dráha vede od Persea k severozápadu ke Cassiopei a Labuti, opačným směrem se dostaneme k jihovýchodu a k souhvězdí Vozky, Býka, Blíženců a ke zmíněnému Orionu.
Z osmi planet nebudou v prosinci pozorovatelné dvě – Merkur a Mars – vůči Zemi jsou v nepříznivé poloze. Lepší je to s Jupiterem, který bude na obloze v první polovině noci. Ještě příznivější podmínky nabízejí Venuše a Saturn, které uvidíme zářit vysoko na ranní obloze. 4.prosince dosáhne Venuše dokonce nejvyšší jasnosti - -4,6 magnitudy. Uran spatříme v první polovině noci, Neptun o něco dřív na večerní obloze; vzhledem k velké vzdálenosti jsou obě viditelné jen v dalekohledu.
Z úkazů nás hned 2. prosince v sedm hodin ráno čeká konjunkce Měsíce s hvězdou Spika, která bude necelé čtyři úhlové stupně severně od měsíčního disku. Podobný úkaz nastane 20. prosince v 1 hodinu, kdy se Měsíc ocitne v konjunkci s hvězdou Aldebaran. Jen o den později, tedy 21. prosince, kdy bude Měsíc v úplňku, nastane v 9 hodin jeho úplné zatmění, u nás bude ovšem viditelná jen část fáze, a to za svítání nízko nad obzorem u severozápadu. 23. prosince v šest ráno bude Měsíc v konjunkci s Polluxem a 29. prosince ve tři hodiny ráno převezme tuto úlohu Saturn; najdeme ho necelých 9 stupňů severně od Měsíce.
A jako vždy ještě měsíční fáze. 5.prosince bude Měsíc v novu, třináctého v první čtvrti, jedenadvacátého v úplňku a 28.prosince v poslední čtvrti.

Vysíláno v Planetáriu č. 48/2010, 27. listopadu - 3. prosince.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio