Sníh na silnicích: Řidiči už nahlásili desítky nehod

Česko postihla sněhová kalamita. Komplikace způsobila hlavně na silnicích. Neprůjezdné jsou některé v Krušných horách. Na Bruntálsku zapadl i posypový vůz. V Jeseníkách i Beskydech museli silničáři povolat do terénu posily. Na Vysočině řidiči už nahlásili skoro pět desítek nehod. Při průjezdu sypačů se tvořily kolony na dálnici D1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Říčansko - kolona na silnici č. 101

Říčansko - kolona na silnici č. 101 | Foto: Pavel Pavlas

Situace je kritická hlavně na horských silnicích. Třeba někteří řidiči v Jeseníkách si tradičně stěžovali na práci silničářů: „Velice špatná údržba. Když projedou nechají hodně sněhu a cesty nejsou udržované tak, jak bývaly kdysi.“

Sníh způsobil velké komplikace také na dálnicích D1 a D5. Na železnici pak sníh způsobil menší zpoždění. Vážnější problémy byly na trati mezi Prahou a Plzní, kde vlaky nabíraly zpoždění až desítky minut.

Kvůli námraze také musely být uzavřeny tunely na Pražském okruhu. Velké problémy má od rána pražské ruzyňské letiště. Několik letů na pražské Ruzyni museli zrušit. Jiné nabraly až dvouhodinové zpoždění, situace se ale postupně uklidňuje.

Na Vysočině na hlavním tahu ze Žďáru nad Sázavou do Havlíčkova Brodu je silnice pod ledem. „Vytrvale sněží, jsou téměř tři pod nulou. Jede se sotva padesátkou. Cestou ze Sázavy jsem potkal zapadlý kamion, který hrozil pádem ze stráně do řeky,“ popisoval z místa redaktor Daniel Burda.

Do pádu kamionu podle něj chyběly jen centimetry, hasičům se ale situaci podařilo zvládnout a třicetitunovým navijákem kamion nakonec vyprostili.

Na Trebíčsku skončil odpoledne ve škarpě autobus. Stejnou situaci zažili cestující na Vysočině během dne už dvakrát.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na webu Zelené vlny anebo ze svých mobilních telefonů na wap.rozhlas.cz.

Uvízlé kamiony ochromily dopravu i v Karlovarském kraji. Některé silnice musely být kvůli tomu vždy na krátkou dobu uzavřeny. „Týká se to například obchvatu Královského Poříčí nebo komunikací na Bečovsku, kde se navíc pod těžkým mokrým sněhem lámou stromy a zůstávají na vozovce,“ přiblížila redaktorka Andrea Štromajerová.

Silničáři řešili několik případů na vedlejších cestách, což celkový provoz nijak nezkomplikovalo. Silnice v celém regionu jsou sjízdné s opatrností. Horší situace je ale v horských oblastech, kde zůstává na vozovce vrstva ujetého sněhu. Kvůli sněžení je také na území celého kraje snížená viditelnost.

„Naštěstí ale nefouká vítr, takže se netvoří sněhové jazyky. Nicméně řidiči by přesto měli být opatrní,“ dodala Štromajerová. V noci a ráno musel být částečně uzavřen i hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána.

Předpověď počasí sledujte na našem speciálním webu.

Už v noci na dnešek zasypala celou republiku až dvaceticentimetrová sněhová pokrývka. Podle meteorologů do úterý napadne ještě až 15 centimetrů nového sněhu, na horách až 30 centimetrů.

Další sněžení, i když slabší, se očekává ve čtvrtek a v pátek. Až do konce tohoto týdne se přitom denní teploty budou pohybovat mezi nulou až minus pěti stupni Celsia, v noci až k minus deseti stupňům, a sněhová pokrývka se tak udrží. Od příštího týdne pak začne tání.

Veronika Kindlová, Andrea Štomajerová, Daniel Burda, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme