Bezpečnostní síly pokračují v Riu de Janeiru v akcích proti mafii

Vojáci a policisté v brazilském Riu de Janeiru za sebou mají další razii proti kriminálním živlům, přežívajícím v chudinských čtvrtích. Poté, co vtrhli do favely Alemao, objevili velké množství drog, našli také zbraně a pozatýkali řadu gangsterů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro | Foto: Pavel Trčala

Úřady považují razii za úspěšnou, o čemž svědčí i fakt, že policisté vztyčili uvnitř zmíněné čtvrti brazilskou vlajku jako symbol moci. Celkem zasahovalo na 2600 mužů, přičemž odpor mafie byl menší než se čekalo.

Zastřelení jsou pouze tři, ale mluví se asi o desítce zadržených. Policie rovněž ukázala zadrženou marihuanu ze zmíněného zátahu. Objem drogy činil 20 tun. Kromě toho zabavili také kokain a zbraně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zátah proti mafii ve favele Alemao. Téma pro Davida Koubka.

Policisté i vojáci ve favele Alemao zůstávají. Guvernér státu Rio de Janeiro už požádal ministerstvo obrany o ponechání vojska po dobu sedmi měsíců, jelikož policie by situaci nemusela do budoucna sama zvládnout. Přítomnost vojáků navíc symbolizuje i velice důležitý psychologický efekt v boji proti mafii.

Navíc místní úřady chtějí rovněž ustanovit policejní jednotku UPP, což by byla jakási mírotvorná složka, která funguje v řadě jiných chudinských čtvrtích.

David Koubek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme