Být fit se při poranění mozku vyplatí

29. listopad 2010
Monitor

Pokud je člověk fyzicky fit a utrpí traumatické poranění mozku, bude se zotavovat lépe než člověk se sedavým životním stylem.

Fyzická aktivita bývá součásti terapie pacientů, kteří se zotavují po traumatickém poranění mozku. Studie na laboratorních myších však naznačují, že pokud je člověk fyzicky fit už před nehodou, bude mít jeho rekonvalescence lepší průběh. Vědci z Univerzity v Loma Linda pracovali se dvěma skupinami myší, které jsou vyšlechtěné tak, aby rády běhaly v kolečku, jaké se dává do klece malým domácím hlodavcům. První skupinu tvořili sportovci, kterým vědci umožnili trénovat v běhacím kolečku po dobu dvou týdnů. Druhá, kontrolní skupina myší ze stejného kmene žádné kolečko nedostala a vedla tedy „sedavý“ život.

Po dvou týdnech vědci provedli chirurgický zákrok, který napodobuje traumatické poranění mozku. Snímky pořízené magnetickou rezonancí ukázaly, že v mozku myších sportovců jsou léze o 34 % menší než u kontrolní skupiny. Myši, které měly před poraněním lepší kondici, také v průběhu hojení postupně zvyšovaly tělesnou aktivitu a urychlovaly tím své zotavení. Aktivita myší ze „sedavé“ kontrolní skupiny naopak klesala.

Zdroj: Science Daily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio